x

Om den kommande Imperiet-filmen: "Alla nu levande medlemmar står bakom projektet"

Om den kommande Imperiet-filmen: "Alla nu levande medlemmar står bakom projektet"

GAFFA har tidigare rapporterat om att en Imperiet-dokumentär är på ingång. Via en Kickstarter-kampanj får vi nu till oss mer information om projektet och en trailer.  

– Vi utvecklar filmen med stöd från SVT för att göra en entimmesversion för dem men det finns så mycket att berätta och vi vill nå längre, berättar personerna bakom initiativet.

Tanken är att göra en långfilmsversion för biograf och för visning på nätet.

– Det är dyrt att göra den här typen av filmer, inte minst för att vi vill att den ska vara full av arkiv som vi kommer behöva köpa loss och därför vänder vi oss till er på Kickstarter. 

Man berättar vidare att många har velat göra film om Imperiet men att det fram tills idag inte blivit något. Så vad är det som gör att det kommer fungera nu?

– Jo, alla nu levande medlemmar i Imperiet står bakom projektet och kommer att medverka i filmen. Genom åren har Imperiets medlemmar varit ytterst sparsamma med intervjuer därför kommer den här filmen bli helt unik i och med att filmen är fullt sanktionerad av gruppen. Vi har även tillgång till en hel massa privat arkiv som ingen tidigare kommit över.

Den kommande dokumentären ska inte bara behandla ett band utan även 80-talet i stort och politiskt engagemang.

– 80-talet var en tid då musikindustrin var en guldgruva men de som skapade musiken var oftast inte de som tjänade pengarna. Även i detta fall försvann det mesta av pengarna någon annanstans så filmen blir också en bild av hur musikindustrin behandlar sina kreatörer.

I skrivande stund har man redan börjat filma och kommit en bra bit på vägen. Planen är att filmen ska ha premiär under 2022.

De som ligger bakom projektet:

  •  Balsam Hellström är regissör och har jobbat i många år med film och TV. Balsam ligger bakom flera musikprogram bland annat för SVT och har gjort filmer med bland annat Refused och Teddybears. Han har i många år samarbetat med Thåström och ligger bakom live DVD:n Som Jordgubbarna Smakade ... och en mängd andra produktioner med Thåström. 

  •  Hjalmar Palmgren är filmens producent och har också jobbat i många år med dokumentärfilm och har bland annat varit inblandad i Malik Bendjellouls Searching For Sugarman. Hjalmar producerar också en kommande film om Göteborgsbandet Union Carbide Productions.

  •  Fotografen Charlie Drevstam har en lång rad filmer bakom sig och har också plåtat mycket reklamfilm. Charlie är också känd som en framstående stillbildsfotograf.

Kolla in en trailer via Kickstarter-sidan.

ÅRETS ALBUM 2020: GAFFA-redaktionen har sagt sitt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA