x

En miljard kronor till stöd för kulturen – så fördelas pengarna

En miljard kronor till stöd för kulturen – så fördelas pengarna

Regeringen har idag beslutat om hur den miljard som aviserades i budgetpropositionen för 2021 ska fördelas till kultursektorn. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Enligt ett pressmeddelande kommer medlen att fördelas som stipendier och stöd till konstnärer och andra aktörer på kulturområdet som drabbats hårt under pandemin. De bidragsfördelande aktörerna är Statens kulturråd (550 miljoner kronor), Stiftelsen Svenska Filminstitutet (250 miljoner kronor), Konstnärsnämnden (154 miljoner kronor) och Författarfonden (20 miljoner kronor), samt fyra miljoner kronor till Sametinget som ska gå till stöd till samisk kultur. Medel kommer både kunna gå till direkta krisstöd och till stimulanser för produktion.

Fördelningen görs utifrån erfarenheter av de tidigare stöd som delats ut till kulturen under vår, sommar och höst 2020. Målet är att pengarna fördelas tidigt under 2021. En del av medlen ska också kunna kompensera för förlorade intäkter under det sista kvartalet 2020.

– Utan kultur går vi miste om något grundläggande – det djupt mänskliga i att uppleva, mötas, engageras och utmanas, säger kulturminister Amanda Lind och fortsätter:

– Därför är det viktigt för regeringen att bidra till att både lindra den akuta ekonomiska krisen och stimulera till återhämtning med utgångspunkt i att säkra en bredd av kulturuttryck i hela landet. Sverige ska vara en stark och levande kulturnation även efter krisen.

LÄS OCKSÅ: Anrik klubblokal i konkurs – “måste erkänna oss besegrade”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA