x

Stjärnartisten tilldelas nordiskt språkpris – trots att han skrivit en bråkdel av låttexten

Stjärnartisten tilldelas nordiskt språkpris – trots att han skrivit en bråkdel av låttexten

Victor Leksell tilldelas Nordens Språkpris 2020 för låten Svag, skriver Föreningen Norden i ett pressmeddelande.

Leksells Svag är förra årets mest strömmade låt på Spotify i både Sverige och Norge. Det är även den mest spelade låten i svensk radio och den mest strömmade låten på svenska någonsin. Han får priset med motiveringen att han ”med sin låt tagit sig förbi stängda gränser och språkliga barriärer och visat på den nordiska sammanhållning som finns i sång och musik”.

Men Leksell har inte skrivit låttexten själv. På en fråga från SVT Nyheter om hur mycket av låttexten han har skrivit svarar han:

– Det är egentligen inte så mycket. Men jag kunde relatera till den direkt och det är egentligen det viktigaste för mig: att jag känner det jag sjunger.

Priset i form av ett konstverk av Per Fronth delades ut på Svinesundsbron, som utgör gräns mellan Sverige och Norge.

– Vilken ära! Att få ta emot samma pris som Pippi Långstrump, Skam, en president och Timbuktu, säger Leksell i pressmeddelandet. Jag är otroligt stolt över priset och ser fram emot när gränserna öppnar och jag återigen kan resa och upptäcka de nordiska länderna, säger Victor Leksell.

Svag har gett upphov till otaliga covers på olika skandinaviska dialekter, skriver prisutdelaren, och att Leksell därmed rivit murar, precis som han också sjunger i Svag där en av textraderna lyder ”du river mina murar”.

Musiken och texten till låten är skriven av Kevin Högdahl, Niklas Carson, Mattsson, Carl Silvergran, Felix Flygare, Floderer – tillsammans med Victor Leksell.

 

LÄS OCKSÅ: Joakim Andrén från State Of Sound är död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA