x

”Negativt när medier hyllar kriminella” – moderatpolitiker rasar

”Negativt när medier hyllar kriminella” – moderatpolitiker rasar

Den 22-årige rapparen Yasin greps på nyårsafton och häktades misstänkt för stämpling till människorov av en annan välkänd rappare – en händelse som utspelade sig i våras och fick stor spridning i sociala medier. Han är också nominerad till P3 Guld och medverkar i en dokumentär som sänds i SVT.

En som är upprörd och tycker att medierna inte är tillräckligt kritiska mot Yasin är moderatpolitikern och riksdagspolitikern Hanif Bali. I ett inslag under gårdagen i SVT:s Aktuellt ställdes han mot Expressens kulturchef Karin Olsson i en debatt kring hur musikvärlden hanterar kriminella artister.

– Dokumentären publicerades utan några som helst kritiska frågor. Det här är en person som är dömd för grov kriminalitet, säger Bali. Det här får såklart negativa konsekvenser för människor som bor i de här orterna. Förutom att de blir utsatta för brott så hyllar massmedier och lyfter upp förövarna.

Bali tycker också att Yasin och dylika kriminellt belastade artister skiljer sig från andra artister som kan ha begått brott.

 – Det är skillnad på när man faktiskt är förövaren och sen skryter om det. Det är som om Michael Jackson gick ut och sjöng om hur fantastiskt det är att våldta barn.

Olsson tycker dock inte att medierna kan strunta i en av de största representanterna för svensk hiphop. Hon tycker att medierna ska ställa kritiska frågor, men inte att musiken ska rensas bort från plattformar eller att dokumentärer inte ska göras.

– Vi talar om en av de mest strömmade artisterna i Sverige som skildrar sitt liv och sin verklighet. Och i någon utsträckning måste man försöka skilja på konsten och upphovsmannen, säger hon.

Yasin nekar till anklagelserna om stämpling till människorov. Han är sedan tidigare dömd till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott – straffet har han avtjänat.

LÄS OCKSÅ: Känd artist häktad – misstänkt inblandning i kidnappning av annan känd artist


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA