x

Flera barnartister tackar nej till Grammy-chans – på grund av helvit nomineringslista

Flera barnartister tackar nej till Grammy-chans – på grund av helvit nomineringslista

Tre av fem amerikanska akter som Grammynominerats i kategorin bästa barnalbum avsäger sig nomineringen på grund av att samtliga nominerade är vita, skriver NPR.

Grupperna Alastair Moock And Friends, The Okee Dokee Brothers och Dog On Fleas har all tackat nej till nomineringen.

– Efter detta år verkar det helt tondövt att ha en helvit nomineringslista, säger Alastair Moock till NPR.

– Vi tyckte det var det starkaste ställningstagandet vi kunde göra, att stötta rasifierade vars album alltför ofta ignoreras i Grammy-nomineringarna, säger Joe Mailander, den ena delen av duon The Okee Dokee Brothers. Det här är bara inte vita killar med gitarrer som spelar för barn, fortsätter han. Vi vill välkomna alla olika typer av musik till denna gemenskap.

De tre grupperna som har tackat nej skickade ett brev till Recording Academy (som står bakom amerikanska Grammys) och bad att deras nomineringar skulle strykas. De skrev att de inte med ett gott samvete kunde dra fördel av en process som historiskt har förbisett både kvinnliga och rasifierade artister. I år är en kvinna nominerad i kategorin, Joanie Leeds.

Den 63:e Grammygalan i ordningen skulle hållas i Los Angeles 31 januari, men på grund av att staden är hårt drabbad av coronapandemin har galan skjutits upp till den 14 mars, skriver Rolling Stone.  

LÄS OCKSÅ: Här kan du höra Viagra Boys nya låt – om du stjäl en bil


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA