x

Nicki Minaj betalar Tracy Chapman 3,7 miljoner kronor – efter samplingsstöld

Nicki Minaj betalar Tracy Chapman 3,7 miljoner kronor – efter samplingsstöld

Nicki Minaj betalar Tracy Chapman 450 000 dollar i en överenskommelse efter att rapparen olovligt samplat Baby Can I Hold You i låten Sorry, skriver The Hollywood Reporter

Minaj och Chapman kommer inte gå vidare till rättegång då den senare nämnda godtagit den tidigares erbjudande om cirka 3,7 miljoner kronor som plåster på såren för upphovsrättsintrång. Chapman stämde Minaj i oktober 2018, några månader efter att rapparen släppt albumet Queen. Sorry, en samarbetslåt med Nas, låg inte på skivan men Minaj ska ha läckt låten till den populäre radio-DJ:n Funkmaster Flex, som spelade den i sitt program. Låten ska efter det ha spridits på internet.  

Enligt rättsdokument ska Minajs team repeterade gånger ha försökt få tillstånd av Chapman att sampla låten Baby Can I Hold You, men hon ska ha sagt nej varje gång. Enligt en av Minajs rättighetsspecialister ska låten dessutom ha stått på en specifik ”sampla inte”-lista. Låten ska enligt rapparen ha kommit ut genom att den läckte oavsiktligt.  

Domaren i fallet meddelar att Minaj hade all rätt att använda Chapmans låt i studion för att möjliggöra musikala experiment. En eventuell rättegång skulle endast avgöra fakta och ansvar för läckan och distributionen av låten. Men parterna enades alltså innan fallet drogs vidare till någon rättegång.

– Jag är glad att detta löste sig och tacksam att det rättsliga resultatet bekräftar att artisters rättigheter skyddas av lagen och ska respekteras av andra artister, säger Chapman till The Hollywood Reporter.

LÄS OCKSÅ: Skivbolaget bryter med artisten efter Trump-demonstrationen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA