x

Storbritannien avvisar visumfrihet för EU-musiker

Storbritannien avvisar visumfrihet för EU-musiker

Storbritanniens regering har tackat nej till ett erbjudande om visumfrihet för EU-musiker på turné, trots att de beskyllde EU-styret för att ta död på musikindustrin med krav om visum, skriver The Independent.

Enligt erbjudandet från EU-administrationen skulle artister vara undantagna tvånget om arbetsvisum under 90 dagar, för att förenkla processen och slippa omfattande kostnader och byråkrati kring ansökningar.

EU erbjuder visumfrihet till artister från så olika länder som USA och Saudiarabien. Det är EU:s standarderbjudande vid visumavtal med länder utanför unionen. 

– Det är vår vanliga deal med tredje land, att arbetsvisum inte krävs för musiker. Vi försökte inkludera det i avtalet men Storbritannien sade nej, säger en EU-källa till The Independent. 

Nu har en namninsamling startat som kräver visumfritt turnérande för artister. Listan har skrivits under av bland andra folksångerskan Laura Marling och The Charlatans-frontaren Tim Burgess. I skrivande stund har totalt 230 000 personer skrivit under.

LÄS OCKSÅ:Thorleifs-frontman död i covid-19


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA