x

Han lämnar metalgiganterna efter 20 år – less på musikindustrin och deprimerad

Han lämnar metalgiganterna efter 20 år – less på musikindustrin och deprimerad

"Kära folket. Jag lämnar Nightwish och offentligheten", skriver basisten och sångaren Marco Hietala i ett uttalande.

Hietala har ingått i den finska metal-gigantgruppen sedan 2001 och kommit att bli en av Nightwishs viktigaste medlemmar. I ett uttalande som publicerats på bland annat Nightwishs officiella Facebook-sida uttalar sig Hiettala.

I en märklig text med mycket undertext och en hel del obesvarade funderingar, lägger han orsaken till uppbrottet på musikindustrin, teokratiska länder (!) (länder där statsskicket är religiöst utformat, reds. anm.) och den kliniska depression han diagnosticerats med.

Läs hela hans uttalande översatt till svenska nedan.

”Kära folket. Jag lämnar Nightwish och offentligheten.

För ett antal år nu har jag inte kunnat känna mig bekräftad av det här livet. Det finns stora streamingföretag som kräver 9 till 5 arbete av artister som skapar på inspiration medan de fördelar vinsten orättvist. Även mellan artister. Vi är musikindustrins bananrepublik. Stora turnéarrangörer tar procent också from vår egen merchandise medan de betalar ut aktieutdelning i Mellanöstern. Tydligen så kan teokratier ta pengar från den musik som skulle få dig halshuggen eller fängslad i samma teokrati, utan att framstå som hycklare. Bara för att nämna några exempel.

Det senaste året tvingade mig att stannna hemma och reflektera. Och jag upptäckte att jag var väldigt desillusionerad kring detta och mycket annat. Jag upptäckte att jag behövde bekräftelse. För att jag ska kunna skriva, sjunga och spela så behöver jag hitta nya anledningar och ny inspiration. ”My Walden”, så att säga. Och jag är även diagnosticerad med kronisk depression. Det blir farligt för mig och folk omkring mig om jag bara fortsätter. Några av tankarna jag hade för en tid sedan var väldigt mörka. Oroa er inte, jag är okej. Jag har mina två söner, en fru, resten av familjen, vänner, en hund och massor av kärlek.

Och jag tror inte att jag blir borta för alltid.

Konspiration är ordet för dagen. Till de som gillar dem behöver jag säga att min 55:e födelsedag är nu den 14 januari och jag har definitivt gjort min tid för nu. Att exempelvis skylla på Tuomas är en förolämpning mot både honom och fritt tänkande. Detta är något väldigt sorgligt för alla oss också. Var försiktiga snälla.

Men nu vet ni alla, om någon ändå väljer att spekulera.

Det finns några saker jag har gått med på att göra 2021. I övrigt ber jag snällt media, band, artister och så vidare att inte be mig om något det närmaste året. Jag har lite återuppfinnande att göra. Jag hoppas berätta om det 2022. Det är dock inget löfte.

 Jag är så ledsen för det här.

Marko Hietala

P.S. Tony Iommi är ett undantag till 'kontakta mig inte'. Barndomshjältar har företräde."

Även resterande delar av bandet uttalar sig i samband med publiceringen av Hietalas meddelande. De skriver:

"Markos avgång har lämnat oss med en del svåra beslut som måste tas. Efter mycket reflektion och begrundande har vi i ömsesidig förståelse gemensamt beslutat att genomföra den kommande världsturnén Human. :II: Nature med en studiomusiker på bas.

Liveuppställningen kommer att meddelas senare.

Vi respekterar Markos beslut och önskar honom det bästa. Vi kommer inte att uttala oss mer om detta.

Nightwish"

LÄS OCKSÅ: Frontmännen fördömer ”censur” av Trump


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA