x

Om den unika synten i Stockholm: "lite av syntvärldens enhörning"

Om den unika synten i Stockholm: "lite av syntvärldens enhörning"

I vårt kommande Studiobesöket har GAFFAs Tommy Juto tagit del av RMV Studios. Utöver ljudtekniken finns här också en del unika instrument, inte minst en del klaviaturer som hängt med sedan ABBA:s glansdagar. Bland annat Yamaha GX-1 som lockade forne Klaxons-frontaren James Righton hela vägen från London, ett riktigt monster till synt – med alla högtalare, pedaler och stativ väger åbäket närmare ett ton! – som endast tillverkades i ett fåtal exemplar under mitten av 70-talet. Exempelvis är det den du hör i basintrot till Does Your Mother Know. 

– Den är väl lite av syntvärldens enhörning, den hann aldrig tillverkas i några större volymer, säger studiochef Linn Fijal (vänster i bild) till GAFFA och fortsätter:

– Förutom att de är ovanliga är de också väldigt känsliga. Det finns inte så många fungerande och inte så många kvar överhuvudtaget. Den har en massa kontroller och specialeffekter och du kan styra ljudet väldigt mycket. När den kom var den unik genom att den var första synten som kunde spara ljud, men det görs genom ett speciellt kort som används för varje tangent. Om man är skitsnabb kanske det tar en timme för varje ljud, haha!

gallery_large

(Foto: knothole eyes via Wikipedia, licens https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode)

Utmaningen med vintageutrustning är att underhålla och reparera den, men det är inget man löser bara genom att ringa valfri tekniker. 

– Benny har haft den i sin ägo så himla länge och den har stått hos olika människor, sedan funkade den inte längre och vi behövde få den lagad. Det var ju omöjligt att hitta någon som klarade av det! Till slut löste vi det med hjälp av Ulf Söderlund på Wolf Engineering som kan allt om syntar, men inte ens han visste om han kunde. Så “hemlig” är GX-1:an. Men det är konstigt att de kunniga är så få. Nu har jag ett kontaktnät, men de här serviceteknikerna är inte jättelätta att få tag i eftersom de har så mycket att göra. Visst, jag kan ju en del enklare underhåll själv, problemet är bara att jag inte har tid. Så fler borde verkligen utbilda sig till det.

Läs hela artikeln i vårt kommande februari-nummer. Lös med prenumeration här (endast 40 kronor i månaden).

LÄS OCKSÅ: Flera barnartister tackar nej till Grammy-chans – på grund av helvit nomineringslista


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA