x

Popstjärna utmanar diktaturen – kandiderar till president

Popstjärna utmanar diktaturen – kandiderar till president

Uganda har letts av en rad diktatorer, men i morgondagens val ställer popstjärnan Bobi Wine upp och utmanar den sittande presidenten Yoweri Museveni, skriver Aftonbladet.

Uganda blev självständigt från Storbritannien 1962 och har sedan dess styrts med järnhand av olika envåldshärskare, mest omtalad är nog antagligen Idi Amin som styrde landet åren 1971–1979. Den sittande presidenten Museveni tog makten i ett väpnat uppror 1986, som delvis regisserades från en Göteborgsförort, där den blivande presidenten bodde under några år i mitten av 80-talet.

Den 76-årige Museveni och hans parti NRM (National Resistance Movement) räknar med en sjätte mandatperiod och det mesta talar för det. Men den 38-årige Wine utmanar makten med sin kandidatur. Han nådde framgångar med sin socialt medvetna reggae under början av 2000-talet. Han sitter i parlamentet och valdes in genom en totalt överlägsen röstseger mot NRM:s kandidat för tre år sedan.

gallery_large

Wine känns igen på sin röda basker och heter egentligen Robert Kyagulanyi Ssentamu. Han växte upp i slummen och Museveni har avfärdande kallat honom ”ghettopresidenten”, ett smaknamn Wine gjort till sitt. Han har utsatts för flera mordförsök och han och hans medarbetare har fängslats flera gånger.

– Mitt viktigaste uppdrag är att fortfarande vara vid liv när valet avgörs om några dagar, sa han i en intervju med The Guardian. Mitt under den intervjun drogs han ut ur sin bil och tårgasades.

Presidentvalet i Uganda äger rum i morgon.

LÄS OCKSÅ: När Sverige chockskadades av strupsång – på bästa sändningstid


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA