x

Donald Trump vill uppföra 250 statyer inklusive Whitney, Aretha och Elvis

Donald Trump vill uppföra 250 statyer inklusive Whitney, Aretha och Elvis

Idag är sista dagen som Donald Trump tjänstgör som president innan Joe Biden tar över imorgon, 20 januari. Hans sista presidentorder blir att upprätta en park med 250 statyer av historiska personer inklusive musiker, atleter, skådespelare och politiker, rapporterar Consequence of Sound.

I listan av namn som offentliggjordes igår kan man finna musikikoner som Johnny Cash, Miles Davis, Aretha Franklin, Billie Holliday, Frank Sinatra, Ray Charles, Elvis Presley och Whitney Houston

Även om parken är tänkt att heta Garden Of American Heroes är flera av namnen utländska, däribland den svenska skådespelaren Ingrid Bergman, som blev amerikansk medborgare 1950. Det följer ingen förklaring eller motivering till varför just dessa 250 personer har valts ut. Medborgarrättskämpen Rosa Parks kommer stå sida vid sida med bland annat skådespelaren John Wayne, som under en intervju 1971 kom med rasistiska uttalanden. 

I sin order skriver Trump att parken är ett svar på vandaliseringen av statyer som skedde i somras under Black Lives Matter-protesterna. Demonstranterna förstörde statyer av personer som kan kopplas till slavhandel och rasism, bland andra sydstatsgeneraler från det amerikanska inbördeskriget. 

Trump liknar upprättandet av parken med byggandet av Freedom Tower i New York efter terrorattacken den 11 september. 

Det framgår inte var parken är tänkt att ligga eller hur mycket det kommer att kosta. Det är också möjligt att Joe Biden kommer häva Trumps order så fort han tagit makten. 

LÄS OCKSÅ: Svenska artister om Dolly Parton – “Hon är nog fullblodsfeminist ut i fingerspetsarna”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA