x

Unikt beslut: Frizon för ljud mitt i stan – här får grannar inte klaga

 Unikt beslut: Frizon för ljud mitt i stan – här får grannar inte klaga

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö inrättar en "kulturljudzon" mitt i staden, i syfte att öka förutsättningarna för kulturverksamhet och begränsa möjligheterna för bostadsbyggande att tränga ut kulturlivet, skriver Sydsvenskan.

Att bostäder och klagande grannar tränger ut kulturverksamheter har varit ett återkommande scenario i flera städer. Men i Malmö har man nu klubbat igenom en så kallad kulturljudzon i Sofielunds industriområde. Där huserar bland annat rockklubben Plan B, på Norra Grängesbergsgatan. 

– Yes, samtliga partier är överens om att detta och det klubbades i torsdags, säger Nicklas Johansson på Fritidsförvaltningen Malmö Stad till GAFFA. Han har också varit med och skrivit det nya planprogrammet. 

Kulturljudzoner finns i europeiska städer som Berlin, Bryssel och Nantes. Men är nytt för Sverige. Att en stadsdel kategoriseras som kulturljudzon innebär inte att bullret kan bli hur starkt som helst, utan att kulturverksamheters ljudnivå får uppgå till 85 decibel och att bostäder inte bör byggas inom zonen.

Enligt Victoria Percovich Gutierrez, på byrån White Arkitekter, har det i Sverige varit vanligt att vid byggande prioritera näringslivet och att kulturen blivit lidande. Tillsammans med sin kollega Karl Landin presenterade hon 2018 en kartläggning av Sofielund och dess aktörer, på beställning av Malmö Stad och Fastighetsägarna Sofielund.

Fastighetsbolaget MKB hade planer på att bygga 1000 bostäder i området, men i det nya planprogrammet är det alltså kulturen och industrierna som prioriteras.

KRÖNIKA: ”Damn, how much damage can you do with a pen?”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA