x

Filmen om Nationalteatern har snart premiär

Filmen om Nationalteatern har snart premiär

6 februari får Pontus Hjorthéns dokumentärfilm Vi Är Barn Av Vår Tid världspremiär på Göteborg Film Festival, som en extrainsatt visning.

"Genom ett rikt arkivmaterial berättar filmen om hur Nationalteatern satte starka avtryck i den svenska musik- och teaterhistorien", skriver filmfestivalen i ett pressmeddelande.

För 50 år sedan bildades Nationalteatern. Medlemmarna var unga, radikala och ville förändra världen genom ungdomsteater och rockmusik. Med filmen tar Pontus Hjorthén oss igenom Nationalteaterns resa från att starta Sveriges första förortsteater i Backa i Göteborg, till att bli ett av Sveriges mest älskade rockband, samtidigt som han följer arbetet med att få teatergruppen att återförenas i nutid.

– Nationalteatern är en teatergrupp som har varit viktiga för väldigt många, och inte minst en central del av Göteborgs kulturhistoria. Det känns jätteroligt att kunna ge vår publik möjligheten att se en film som berättar deras historia och som är alldeles sprängfylld med förtjusande arkivmaterial, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Pontus Hjorthén har tidigare bland annat regisserat Fotbollens Sista Proletärer och Hemligheten. Filmen är producerad av B-reel Films med Mattias Nohrborg och Fredrik Heinig.

Filmen kommer även att visas i två delar på SVT och SVT Play senare under våren.

SENASTE: Direktsänd musikmanifestation lockar till sig svenska storheter


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA