x

Black Metal-sångare rasar mot landets drakoniska abortlagar

Black Metal-sångare rasar mot landets drakoniska abortlagar

Adam “Nergal” Darski, frontman i den polska Black Metal-bandet Behemoth, kritiserade starkt landets hårda abortlagar i ett inlägg i sociala medier, rapporterar flera medier.

Darskis Instagram-inlägg togs sedan bort. Sångarens kritik kommer efter att de striktare abortlagar som annonserades förra året nu börjat att gälla i landet. Konstitutionsdomstolens beslut innebär att abort endast är tillåtet vid våldtäkt, incest eller om mammans liv är i fara. När beslutet tillkännagavs i höstas gick polackerna man ur huse för att protestera och landet såg de största demonstrationerna sedan fackföreningen Solidaritets dagar på 80-talet – den rörelse som bidrog till att den kommunistiska diktaturen föll.

I Darskis nu raderade inlägg skrev han:

"Idag påtvingade den polska regeringen ett närmast totalförbud mot alla aborter, det inkluderar abort vid fall av fosterdefekter. Jag är passionerat ursinnig. Den politiska diskursen i Polen har befunnit sig i en nedåtgående spiral mot avgrunden i åratal. Vi är på väg tillbaka till det obskyra, otäcka, medeltida förflutna.

Från och med nu kära kvinnor är ni bara avelsverktyg för de polska politiska ledarna. I den katolska berättelsen har ni INGEN kontroll över era kroppar överhuvudtaget.

Konsekvenserna av att välja religiösa fundamentalister som landets ledare: fortsatta inskränkningar och censur av grundläggande mänskliga rättigheter.

Vad kan vi göra? Ja, striden är förlorad … men kriget måste vinnas av de upplysta, framsynta.

Sluta INTE strida, sprid ordet, protestera och stöd polska kvinnor i sin hårda kamp! UTROTA RELIGIÖS CANCER! Knulla systemet!"

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Adam Nergal Darski (@nergal69)

Darski har tidigare kritiserat religion i allmänhet och den polska katolicismen i synnerhet. Mest omtalat är en händelse där han rev sönder en bibel på scen 2007 och för det åtalades för blasfemi. Han riskerade två år i fängelse, men åtalet lades sedan ned 2010.

 LÄS OCKSÅ: 33 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA