x

Svensk supergrupp släpper album efter 15 år – hör första singeln

Svensk supergrupp släpper album efter 15 år – hör första singeln

I drygt 15 år ska det ha experimenterats fram, och 26 februari är det så dags. Då släpper bandet Frankfurt sitt debutalbum med samma namn, enligt ett pressmeddelande.
 
Gruppen består av Petter Winnberg, Mikael Sundin och Pierre Riddez. Petter är medlem i Amason och har varit med i Hjálmar, Little Majorette och har soloprojekt under namnet Petter Sebastian. Mikael har i sin tur spelat med Lykke Li, Jenny Wilson, Hjálmar och Taken By Trees. Pierre är medlem i bandet Tussilago och har jobbat med artister som Mapei, Jelly Crystal, Miike Snow, Amason, Kate Boy och Stranger Mountain. Vi har med andra ord att göra med en regelrätt supergrupp.
 
"Allt började när Mikael och Petter flyttade in i en gammal flygbas på Island. I hörnet av hangaren stod en kvarglömd gammal samplingsmaskin och en dammig synt. Ett halvår tog det, men till slut fick de maskinerna att prata med varandra och spotta ur sig ljuden som blev startskottet för deras musikkarriärer", står det skrivet i pressmeddelandet.
 
På Island startade de båda reggaebandet Hjálmar. i Sverige turnerade Mikael Sundin med artister som Lykke Li och Jenny Wilson, Petter med bland andra Miike Snow och som medlem i Amason samtidigt som han skrev musik åt Veronica Maggio med flera och Pierre hade Tussilago som Petter har producerat.
 
Med Frankfurt ville de ha ett kravlöst projekt, där musiken får växa fram under längre tid och går bortom trender och genrer. Ett arbetssätt som värkt fram det självtitulerade debutalbumet där elorglar sammanvävts med elektroniska och organiska instrument. 
 
För några dagar sedan kom ett första smakprov som kan höras här nedan, och 26 februari kommer en fullängdare.
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA