x

Kronofogden granskar musiker i kriminella miljöer – kapar åt sig Yasins musikersättning

Kronofogden granskar musiker i kriminella miljöer – kapar åt sig Yasins musikersättning

Det händer mycket kring den 23-årige rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud för tillfället, nu tar Kronofogden hans musikersättning på grund av en obetald skatteskuld, skriver Expressen.

Yasin var en av de mest streamade artisterna förra året och nominerades till P3 Guld. Som GAFFA skrivit om tidigare sitter han nu häktad på sannolika grunder misstänkt för stämpling till människorov. I april beslutas det om åtal.

Nu har Kronofogden börjat intressera sig för musiker som befinner sig i kriminella miljöer. Myndigheten har initierat en satsning där de så kallade Stim-pengarna som skulle ha tillfallit musikern tas innan de betalas ut till musikern, för att betala skatteskulder, böter eller skadestånd som artisten ifråga har dragit på sig.

Stim är en svensk upphovsrättsorganisation och Stim-pengar är de royalties som betalas till artister när de streamas eller spelas på radio och TV. Yasin har för tillfället en skuld på 95 675 kronor hos Kronofogden, för en obetald skatteskuld.

Linda Ståhlberg, chef för specialverkställigheten på Kronofogden i Stockholm, bekräftar för expressen att de "utmätt stimersättning" som direkt skulle ha tillfallit Yasin. Detta innebär att en borgenär (som har en fordran, i det här fallet Skatteverket) får den summa pengar som gäldenären (i det här fallet Yasin) är skyldig innan de betalas ut till gäldenären i fråga.

Fler musiker har också fått sina pengar utmätta, bland annat en uppmärksammad rappare som suttit av sitt fängelsestraff men inte betalat diverse utgifter som böter. En annan musiker har fått se sina Stim-ersättningar minska och har blivit av med sin skottsäkra väst efter att denna inte betalt av sina skulder.

LÄS OCKSÅ: Borats låt Wuhan Flu kan få en Oscar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA