x

Källa: Springsteen låg under promillegränsen – bilföretag drar in reklamfilm ändå

Källa: Springsteen låg under promillegränsen – bilföretag drar in reklamfilm ändå

Bilföretaget Jeep drar in reklamfilm med Bruce Springsteen då han gripits för bland annat rattfylla. Medan källor nära rockstjärnan gör gällande att Springsteens promillehalt visade sig ligga långt under gränsen för rattfylla.

LÄS OCKSÅ: Bruce Springsteen gripen för rattfylla

Den fick inte ligga ute länge, reklamfilmen som Springsteen gjorde i samarbete med bilföretaget Jeep. Detta var karriärens första reklamsamarbete för 71-åringen och den två minuter långa filmen hade premiär under det som är den amerikanska reklambranschens absolut mest åtråvärda TV-tid, i samband med finalmatchen i den amerikanska fotboll-ligan Super Bowl i söndags.

gallery_large

Men nu drar alltså företaget tillbaka filmen och den går inte längre att se på Jeeps Youtube-kanal. Företagets beslut kommer dock inte gälla för all framtid.

– Det vore olämpligt för oss att uttala oss om detaljer i en sak som vi bara har läst om, säger en representant för företaget till Rolling Stone. Men det är också rätt att vi pausar den "Stora Matchens" (Super Bowl, reds. anm.) reklamfilm tills alla fakta är etablerade. Reklamens budskap om gemenskap och sammanhållning är viktigare än någonsin. Men viktigt är också budskapet att alkohol och bilkörning aldrig hör ihop.

Nya detaljer kring vad som faktiskt hände när Springsteen greps av polis ska också ha framkommit. Han arresterades i friluftsområdet Gateway i Sandy Hook i New Jersey den 14 november förra året. Enligt en polisrapport som tidningen Vulture kommit över ska Springsteen ha sagt till polisen att han hade druckit två shottar Tequila de senaste 20 minuterna.

Polisen som grepp New Jersey-artisten befann sig på fotpatrull och såg artisten dricka en shot. Springsteen ska ha stannat vid platsen för att låta fansen ta foton av honom, det ska också ha varit ett fan som bjöd honom på Tequila. Springsteen ska sedan ha satt sig på motorcykeln och startat motorn. Polisen ska då han närmat sig artisten och informerat honom om att alkohol är förbjudet att konsumera i detta område och då sett att den 75-centiliters-flaska som Springsteen hade druckit en shot ur var helt tom. Polisen ska då ha frågat om han ämnade köra därifrån och Springsteen bekräftade då att han var till att lämna parken på motorcykel.  

gallery_large

"Han luktade starkt av alkohol och hade glasartade ögon", står det i rapporten. I det nykterhetstest som amerikansk polis använder sig av i fält  – som består av att den misstänkta gör diverse motoriska rörelser – som polisen i fråga utförde på plats indikerades det att Springsteen möjligen kunde vara berusad. "Han svajade synligt fram och tillbaka medan jag undersökte hans ögon", skriver konstapeln i rapporten.  

Enligt rapporten tog Springsteen också 45 steg istället för de 18 som polisen hade instruerat honom att ta, i den “walk and turn”-del som ingår i nykterhetstestet. Den misstänkte instrueras under denna del av testet att gå på en tänkt rak linje och sedan vända efter ett antal steg och gå tillbaka. Springsteen ska ha varit samarbetsvillig under hela processen men han vägrade att genomföra ett preliminärt utandningsprov, det vill säga blåsa i en alkoholmätare. Detta är dock inget ovanligt, advokater rekommenderar misstänkta att inte genomföra ett utandningsprov i detta steg av processen.

gallery_large

Samtidigt som nya detaljer framkommit via polisrapporten så har också en källa, som ska stå Springsteen-familjen nära, ha framträtt. Denna hävdar att rockstjärnan endast hade 0,2 promille alkohol i blodet när blodprov togs, rapporterar Asbury Park Press. Det vill säga endast en fjärdedel av det i New Jersey satta gränsvärdet på 0,8 promille.

De misstänkta brotten och det efterföljande gripandet inträffade i Gateway friluftsområde, som är en nationalpark. Nationalparker lyder under federala lagar och inte delstatslagar i USA, detta innebär att rättgången kommer ske på federal nivå och att federala åklagare kommer att hantera ärendet. Men detta ska varken göra till eller från gällande brottets allvar eller det kommande rättegångsförfarandet. De brott som Springsteen misstänks för är rattfylla, vårdslöshet i trafik och alkoholförtäring på allmän plats. Enligt Glenn Kassman, en försvarsadvokat från New Jersey med expertis inom de juridiska områdena rattfylla och drograttfylla, som Rolling Stone har pratat med, så kommer det bli mycket svårt för rätten att få Springsteen dömd för dessa brott.

– Det finns en klyfta – ett Grand Canyon – mellan att gripa någon på sannolika skäl misstänkt för rattfylla eller att ha manövrerat ett fordon alkoholpåverkad, och att faktiskt bevisa bortom allt rimligt tvivel att det var just det han gjorde, som Kassman uttrycker det. 

Enligt Kassman, utifrån det han läst i rapporten, så kommer inte åklagarmyndigheten i närheten av att kunna etablera att Springsteen manövrerade sitt fordon berusad. 

gallery_large

Den två minuter långa och klassiskt amerikansk-känslosamma reklamfilmen som Springsteen spelade in med Jeep anspelar starkt på den politiska situationen i landet. I filmen kör Springsteen i en Jeep genom det så kallade "vanliga" USA och hans berättarröst ljuder samtidigt. Filmen har spelats in i Kansas, Colorado och Nebraska och berättar om en nation med människor från olika bakgrund som ändå kan enas, trots olikheter.

"Alla är välkomna att komma och mötas i mitten", mässar Springsteen i reklamen, och hänvisar indirekt till det löfte som president Joe Biden gav under sin valkampanj, att överbrygga den polarisering som finns i det politiska USA.

"Det är ingen hemlighet att det har varit svårt att nå mitten den senaste tiden”, fortsätter han i filmen, "mellan röd (republikanernas färg, reds.anm.) och blå (demokraternas färg, reds.anm.), mellan tjänstemän och medborgare, mellan vår frihet och vår fruktan. Men fruktan har aldrig varit det bästa av vad vi är. Och frihet är inte en egendom till för endast de lyckliga få, den tillhör oss alla. Vem du än är, var du än kommer ifrån, är det just det som binder oss samman, och vi behöver det sammanhanget. Vi behöver mitten."

"Vi måste komma ihåg att den jord vi står på är vår gemensamma grund", fortsätter rockstjärnan. "Vi kan ta oss dit. Vi kan nå bergstoppen, genom öknen … och vi kommer att överbrygga denna klyfta. Vårt ljus har alltid hittat vägen genom mörkret. Och det finns hopp längre fram på vägen."

Reklamfilmen avslutas sedan med sloganen "To The ReUnited States of America". Översatt till svenska ungefär: "Till Amerikas Återförenta Stater".

Se reklamfilmen nedan (via en annan Youtube-kanal än Jeeps officiella). 

Men nu är alltså reklamfilmen nedtagen från Jeeps Youtube-kanal och det återstår att se hur denna händelse påverkar bilproducenten. Men framför allt hur det här påverkar Springsteen och hans nästan perfekt hederliga persona och tidigare alltid goda relation till sina fans.

Måhända är detta den första gången Springsteen står åtalad, men den amerikanska polisen har inte alltid dragit jämt med den ibland politiskt konfrontativa 71-åringen. Under E Street Bands återföreningsturné tillsammans med Springsteen 1999–2000 så bojkottade New Yorks polis artisten när han spelade en serie konserter på Madison Square Garden. De upprördes av den nyskrivna låten American Skin (41 Shots), som handlar om hur stadens polis sköt ihjäl den helt oskyldige, svarte och guineanske invandraren Amadou Diallo i februari 1999.

Åtalets första domstolsförhandling i detta uppmärksammade fall kommer att hållas i slutet av februari rapporterar CNN.

"När allt detta är uppklarat tror jag att folk kommer ha allvarliga tvivel gällande allvaret i det här, speciellt när alla fakta avslöjas, inklusive nivån av alkohol i blodet", säger en källa nära Springsteen till CNN.

BLOGG: Springsteen är givetvis helt oskyldig


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA