x

Americanastjärna donerar coverintäkter till svart organisation – efter countrykollegans ”n-ords”-debacle

Americanastjärna donerar coverintäkter till svart organisation – efter countrykollegans ”n-ords”-debacle

Jason Isbell skänker intäkterna från Morgan Wallens cover på hans låt till enn medborgarrättsorganisation, efter att Wallen fångats på film där han säger "n-ordet", skriver Pitchfork.

Wallens cover på Isbells låt Cover Me Up ligger på den 27-årige countrystjärnans nysläppta album Dangerous: The Double Album. Trots att mer eller mindre alla tar avstånd från Wallen just nu, efter den video där han ropar "n-ordet" till sina vänner, så har hans album legat på förstaplatsen på Billboards 200 Album-lista i hela fyra veckor.

Hör Isbells version av Cover Me Up nedan, från albumet Southeastern (2013). Artikeln fortsätter under videon. 

Isbell skänker samtliga royalty-intäkter från Wallens cover till organisationen The National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), en av landets äldsta och mest inflytelserika medborgarrättsorganisationer, som också haft stor betydelse för den svarta befolkningen i USA.

Morgan Wallen bad ursäkt i ett meddelande till tidningen TMZ efter att videon blev offentlig, han skrev då:

"Jag är skäms och ber om ursäkt. Jag använde ett oacceptabelt och olämpligt rasrelaterat skällsord och jag änskar att jag kunde ta det tillbaka. Det finns inga ursäkter för att använda den här typen av språk, någonsin. Jag vill verkligen be om ursäkt för att jag använde ordet. Jag lovar att bli bättre."

I onsdags lade han också upp en video på sociala medier där han berättar att han ska försöka vara nykter och att han pratat med svarta organisationer och chefer för att diskutera det språk han använde. Han ber också fansen om att de inte ska försvara honom och säger att det är han som ska ta ansvaret för det som hände. 

Isbell skriver i ett inlägg på Twitter att han får en del av pengarna från Wallens albumförsäljning "eftersom han skrev Cover Me Up". Och skriver: "Jag har beslutat mig för att donera allt jag har tjänat på det här albumet till Nashville-avdelningen av NAACP."

I övrigt släppte Isbell och hans musikerfru Amanda Shires (The Highwomen) låten The Problem i september förra året och återutgav den nu i januari för att fira 48-årsjubileet av ett omtalat rättsfall, där landets högsta domstol beslutade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. När den gavs ut igen så arbetade Shires om den och bjöd in en rad prominenta artistkvinnor som Cyndi Lauper och Sheryl Crow att medverka. 

När paret framförde låten på The Tonight Show Starring Jimmy Fallon för en tid sedan var det dock originalversionen som spelades. 

Se Jason Isbell och Amanda Shires framföra The Problem nedan. 

LÄS OCKSÅ: Countrystjärnans skivförsäljning skjuter i höjden – efter n-ords-kontrovers


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA