x

Frontmannen döms för att ha "kränkt religiösa känslor"

Frontmannen döms för att ha "kränkt religiösa känslor"

Behemoth-frontmannen Adam "Nergal" Darski har dömts för hädelse i sitt hemland Polen, rapporterar flera medier.

Som GAFFA rapporterat tidigare så gäller denna dom ett foto som Nergal lade upp i sociala medier i september 2019, där han trampade på en tavla föreställande Jungfru Maria. Han döms till böter på sammanlagt 18 500 zloty (drygt 40 000 svenska kronor).

Nergal har bestridit domen och fallet kommer nu gå vidare till rättegång, där black metal-profilen riskerar två års fängelse.

Det är två organisationer som har uppmärksammat myndigheterna om Nergals tilltag. En konservativ juridisk byrå vid namn Ordo Luris och organisationen Towarzystwo Patriotyczne (Det Patriotiska Samhället). Enligt dessa har Nergal specifikt förolämpat de religiösa känslorna hos fyra personer, varav en av dem är en politiker som ingår i den styrande konservativa koalitionen i Polen.

Åklagarsidans bevis ska ha styrkts av ett vittnesmål från en expert på religiösa studier, som slog fast att trampandet på en bild av Guds moder är en kränkning av religiösa känslor. I utredningen citerades också den omtalade "artikel 196" i Polens brottsbalk, som stipulerar:

"Den som kränker en annan persons religiösa känslor genom att offentligt förolämpa ett religiöst föremål för tillbedjan, eller en plats utformad för religiösa ceremonier, är skydlig att betala ett bötesbelopp, få sin frihet begränsad eller berövas sin frihet i upp till två år."

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Adam Nergal Darski (@nergal69)

I ett nyligen upplagt inlägg på Instagram kommenterar Nergal domen: 

"Kommer inte låta vidskepelse och fundamentalistisk dogmatik kapitalisera på det här och ALLA andra fall av liknande natur. I HELVETE HELLER!", skriver han bland annat. 

Nergal riskerade två års fängelse redan 2010 för att ha rivit sönder en bibel på scen 2007. Åtalet lades dock ned. Nyligen var han också ute och kritiserade både hemlandet Polens skärpta abortlagar och den religiösa fundamentalism som han anser är orsaken till lagskärpningen.

LÄS OCKSÅ: Black metal-profilen åtalas för hädelse – ännu en gång


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA