x

Ny video: Visar hur gitarristen attackerar polisen under stormningen

Ny video: Visar hur gitarristen attackerar polisen under stormningen

En övervakningsvideo från händelserna i Kapitolium 6 januari visar hur Iced Earth-gitarristen Jon Schaffer deltar i upploppet och attackerar polisen.

CNN visade videon i måndags och i den syns Schaffer i den mundering han setts med i andra foton och videoklipp från händelsen.

gallery_large

Gitarristen överlämnade sig själv och arresterades 17 januari. Han sitter i häkte i sin hemstat Indiana. Han ska transporteras till den amerikanska huvudstaden och riskerar att åtalas för sex federala brott. Ett av dem ska vara att han angrep polisen med så kallad björnsprej (ett slags starkare pepparsprej).

Resterande delar av Iced Earth kommenterade först gitarristens inbladning i ett gemensamt uttalande, men nämnde då inte Schaffer vid namn. Uttalandet fick stark kritik i sociala medier. 

"Vi vill tacka de som har skickat stöttande ord till oss de senaste dagarna. Några av er har oroats över vår tystnad, vilket vi förstår. Vi behövde lite tid för att ordentligt processa informationen och ta reda på några fakta innan vi gick ut med ett uttalande. För det första och framför allt så tolererar vi absolut INTE eller stöder upplopp eller det våld som upprorsmakarna var involverade i 6 januari vid Kapitolium. Vi hoppas att alla inblandade från den dagen dras inför rätta, att händelserna undersöks och att de får stå till svars för sina handlingar.

Med brustna hjärtan skickar vi vår kärlek och medlidande till alla som lider efter händelserna 6 januari. Vi är djupt ledsna och våra hjärtan går ut till familjerna till de som förlorade sina liv den dagen. Det finns inga ord som kan trösta. Ni ska veta att vi är med er i chock, sorg och lidande. Mycket kärlek till er alla."

Men nu har både sångaren Stu Block och basisten Luke Appleton lämnat Iced Earth efter händelserna. Även gitarristen Jake Dryer antyder att han inte längre har att göra med bandet.

I ett inlägg i sociala medier skriver Block: 

"Hej alla, 

så, det finns tillfällen och händelser när man måste ta ett steg tillbaka och utvärdera sitt liv, sitt arbete och framtidens riktning. Men det sagt så har jag informerat Jon och hans nuvarande management att jag måste lämnna in mitt avsked från Iced Earth med omedelbar verkan. 

Innan jag tog något personligt beslut behövde jag de senaste veckorna för att bearbeta denna situation och även låta andra i vårt läger bearbeta situationen. Jag tackar er för att ni respekterat detta. Detta är det bästa beslutet på så många sätt för min personliga och professionella utveckling framöver. Dags att gå vidare, läka och blomstra. 

Mycket kärlek och respekt till er alla. Oroa er inte! Det kommer hända spännande saker! Dags att påbörja ett nytt kapitel. Var snälla mot varandra."

LÄS OCKSÅ: Här stormar gitarristen kongressen – deltar i det våldsamma upploppet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA