x

José González är tillbaka – hör ny singel

José González är tillbaka – hör ny singel

För sex år sedan, 17 februari 2015, släppte José González sitt senaste album, Vestiges & Claws

Igår, 17 februari, presenterade José den nya singeln, El Invento. För  första gången sjunger José på spanska, hans argentinska föräldrars modersmål. José framförde El Invento på SVT:s En Kväll För Nobel i december 2020.

González blev förälder 2017 och hans dotter Laura ska ha hjälpt honom med skrivprocessen:

– Jag har försökt att skriva på spanska lite då och då genom åren, och den här gången lyckades jag, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag antar att det hjälpte att jag pratade spanska med Laura varje dag under den perioden. Jag började jobba med El Invento hösten 2017 när hon föddes. Den här låten handlar om existentiella frågor – vilka är vi, var är vi på väg och varför? Vem kan vi tacka för vår existens? Historiskt sett så har de flesta civilisationer hittat på svar till dessa frågor, därav namnet på låten “uppfinningen” (Gud). 

José González slog igenom med dunder och brak i Sverige 2003 och internationellt 2005. Han har vunnit ett flertal priser genom åren (inklusive en Grammis som årets nykomling 2004) och sålt platinum i England. Under vintern 2020-2021 passerade han med råge 1 miljard streams. José´s musik är flitigt använd i filmer & TV-serier. Han är en av Sveriges absolut största musikexporter och säljer ut konserthus på alla kontinenter, däribland Royal Albert Hall i London, Sydney Opera House, The Beacon Theathre i New York och Walt Disney Concert Hall i Los Angeles.

Lyssna på den nya singeln:

KRÖNIKA: Clubhouse kan bli musikbranschens räddning – eller förfall


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA