x

Namninsamlingar för att häva nomineringar till popstjärnas ”autism”-film – 55 000 underskrifter

Namninsamlingar för att häva nomineringar till popstjärnas ”autism”-film – 55 000 underskrifter

Kritiken mot popstjärnan Sias film Music har inte varit nådig, nu har en namninsamling också startats för att dra in de två Golden Globe-nomineringar som filmen har tilldelats, skriver NY Post.

GAFFA har tidigare rapporterat om kritiken mot att inte filmens "autism"-roll spelas av någon som befinner sig på autismspektrumet. Filmen har nu nominerats till två Golden Globes i kategorierna bästa musikal- eller komedifilm och bästa skådespelerska (Kate Hudson) i musikal- eller komedifilm.

"Det faktum att Music har nominerats till två Golden Globes visar hur lite hela industrin bryr sig om inkludering och minoriteters representation", skriver Nina Skov Jensen and Rosanna Kataja, skapare till en av namninsamlingarna som kritiserar filmen. Och fortsätter: "Denna film använder autism som inspirationsporr och kommer bara få neurotypiska att må bra för deras påstådda ’överlägsenhet’."

Artikeln fortsätter under videon. 

Andra kritiserar filmen för att vara "direkt felaktig”, "ett sårande svek mot autism-samfundet", "stereotypisk" och för att innehålla visuella effekter som autister finner obehagliga samt "inhuman behandling" av de autistiska i filmen genom bältning.

Sia försvarade sig först, bland annat genom att skriva "kanske är du inte en tillräckligt bra skådis" till en autistisk skådespelare. Hon gjorde senare en helomvändning och bad om ursäkt för att ha "lyssnat på fel människor" när hon" gjorde filmen.

Filmen kommer nu med en varningstext som inleds med följande:

"MUSIC varken stöder eller rekommenderar att autistiska personer bältas på något sätt."

Denna varningstext fanns dock inte när aktivistorganisationen The Autisticats kritiserade filmen i sociala medier.

"Det är absolut inget fel på hur autistiska personers rörelser eller minspel", kommenterar organisationen den 14-åriga Maddie Zieglers överdrivna rolltolkning. Samtidigt vill de inte beskylla skådespelerskan utan lägger ansvaret på Sia och resten inblandade i produktionen.

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av The Autisticats (@the.autisticats)


LÄS OCKSÅ: Popstjärna kritiseras för rollbesättning till sin film – "ännu en utan autistisk input"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA