x

Daft Punk lägger ner – se avskedsvideo

Daft Punk lägger ner – se avskedsvideo

Daft Punk lägger ner, avslöjar musikmagasinet Pitchfork nu på eftermiddagen.

Tidningen rapporterar om att duon har laddat upp en åtta minuter lång video där man tackar för sig. 

Bandets publicist, Kathryn Frazier, bekräftar för Pitchfork att bandet har splittrats men ger ingen mer information i nuläget.

Kolla in avskedsvideon här nedan. Ett klipp som är hämtat från filmen Electroma från 2006 och där en av medlemmarna bokstavligt talat sprängs i luften. Ingen återvändo.

Daft Punk bildades i Paris 1993 av Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo. Bandet tog sitt namn från en recension i brittiska musiktidningen Melody Maker, där deras dåvarande band Darlins musik beskrevs som "a bunch of daft punk", ungefär "en massa galen/idiotisk punk".

De kom att slå igenom kommersiellt 1995 med singeln Da Funk, vars video regisserades av Spike Jonze och där man får följa Charles, en ensam man med hundhuvud, gipsat ben och en bergsprängare, på en vandring genom ett nattligt New York.

Första fullängdaren, Homework, kom 1997 och anses idag vara ett av 1990-talets mest tongivande och inflytelserika album i genren för elektronisk dansmusik. Från detta album släpptes även singeln Around The World, även den med en uppmärksammad video regisserad av Michel Gondry.

Bandet har för vana att låta åren gå mellan albumsläppen. Uppföljaren, Discovery, kom först 2001 och var en mer lättillgänglig syntpoppig variant av dansmusik. Och man fick sedermera stor succé med singlar som One More Time och Harder, Better, Faster, Stronger. De maskerade robotmänniskorna kom här att bli en gigant, inte bara på dansscenen utan på den världsomvälvande popscenen.

När EDM fick sitt enorma genomslag var det många av de aktiva EDM-artisterna som lovordade Daft Punk och deras utveckling av dansmusiken. Men Daft Punk valde att gå vidare och efter den monotona Human After All från 2005 (soundtracket till Tron från 2010 bör också nämnas) kom Random Access Memories som var en mer organisk och varm dansplatta där duon fullkomligt frossade i Kalifornisk och solstekt softrock, funk och disco. Man bjöd även in disco-giganter som Nile Rodgers och Giorgio Moroder.

Random Access Memories från 2013 kom också att bli duons sista album med tanke på avskedet som idag kablades ut.

LÄS OCKSÅ: Ebba Grön-medlemmens outgivna projekt från 1979 äntligen släppt på vinyl


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA