x

Investera i musikbranschen? Så gör du

Investera i musikbranschen? Så gör du

Du som läser den här artikeln är troligtvis redan ett fan av musik. Säkert musik från artister och band inom en mängd olika genrer. Du känner dig säkert rätt duktig på musik, och om du inte kan sjunga eller spela ett instrument känner du förmodligen till det mesta om musikbranschen. Vad som kanske inte slagit dig är att man kan investera i den blomstrande industrin också. 

Faktum är att det är ett förträffligt sätt att investera pengar på, eftersom musik är ett tidlöst koncept som lockar samhällets högsta så väl som lägsta klasser. Det vill säga att den största andelen av världens befolkning är intresserade av musik, vilket som också betyder att det ligger mycket pengar i industrin.

Så gör du för att investera i musik
Så vad betyder den blomstrande branschen för dig som vill investera pengar? Jo det betyder faktiskt att det kan vara en mycket lönsam investering. Åtminstone för dig som är redo att chansa och investera i tillgångar som betyder mycket för dig och som du tror på. Men hur ska du göra för att investera dina pengar i musik då? Här är några förslag:

Investera i aktier och fonder
Det säkraste sättet att investera på är förmodligen genom aktier och fonder. Många musikföretag finns idag nämligen tillgängliga att handla med på börsen. Precis som du köper och säljer aktier i andra företag gör du det även med musikföretagen. Det är ett mycket bra sätt att tjäna pengar på samtidigt som du stöttar den konkurrerande branschen. Ett säkert kort är såklart att välja en av de större firmorna.

Investera i upcoming artister/band
Ett annat tips för att bli förmögen, som är lite mer osäkert än att investera i de större bolagen, är att satsa pengar på upcoming artister och/eller band. Det vill säga de som inte slått så stort ännu, men som du tror har potential att bli riktigt kända inom några månader. Om du lyckas hitta en artist som klarar konkurrensen och blir stor, och investerar i denne innan boomen sker, kommer du definitivt tjäna på det! Men visst, det kräver att du tar riskerna som medföljer.

Köp samlarobjekt
Ett annat, väldigt lönsamt sätt att investera dina pengar i musikbranschen är att investera i samlarobjekt. Det vill säga att du köper musikutrustning, eller varför inte en skiva som du tror kommer vara värdefull en dag, och säljer den till ett mycket högre pris än vad du spenderade för att köpa den i framtiden. Ett exempel är vinylskivorna som var lika vanliga som cd-skivor förr. Trots detta finns det några lp-skivor som är värda tusentals kronor nu när inköpspriset bara var någon hundralapp.

Ett par goda råd inför dina investeringar
Precis som med alla andra investeringar kommer även investeringar i musikbranschen med sina risker. Oavsett om du vill köpa bitcoin swish, sätta in några tusenlappar i en indexfond eller investera i musikbranschen måste du vara ordentligt påläst. Du måste också vara medveten om riskerna med att investera i nya så väl som redan etablerade artister. Samlarobjekt kan också verka vara det ultimata, men var observant på att allt som har med pengar och investeringar innebär risker innan du kommer igång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA