x

Extraskärm till laptop ger plats för både arbete och musik

Extraskärm till laptop ger plats för både arbete och musik

Något som säkerligen många musiker känner igen sig i är att skärmytan på en vanlig laptop helt klart är i underkant när det ska arbetas i den digitala arbetsstationen (DAW). Har Asus äntligen hittat lösningen?

Pro Tools, Logic eller Cubase – alla är de namn på några av de mest populära musikprogrammen som allt ifrån hemmasnickaren till den professionella studioråttan allt som oftast använder sig av. Vilken av dessa man väljer har mindre betydelse för slutresultatet så länge du trivs bra med programmet. En sak dessa däremot har gemensamt är att gränssnitten är designade för relativt stora skärmytor vilket drar ner arbetstempot när man exempelvis sitter framför en 14-tums laptop-skärm. En lösning för detta är att koppla in en extra skärm där man sedan kan dra över grejer som till exempel mixerbord och annat som inte får plats på huvudskärmen. Problemet är att detta givetvis blir omständigt då det knappast är optimalt att släpa med sig en stor skärm på tåget eller flygplanet (som du förhoppningsvis ändå undviker just nu).

gallery_large

Med sin nya ZenBook Duo 14 har Asus tänkt göra något åt detta. Denna bärbara dator har nämligen inte mindre än två skärmar. Detta låter givetvis ganska bisarrt men vid en närmare kik så ter sig det hela faktiskt ganska logiskt. Småsyskonet till huvudskärmen – ScreenPad Plus – är placerad som om man hade lagt en väldigt avlång smartphone ovanför tangentbordet. Det långsmala bildformatet ska givetvis inte ses som ett substitut till en extern skärm men kan vara precis det som krävs för att undvika att saker simmar ur bild – oavsett om det handlar om musik-, foto- eller videoredigering. Givetvis kan du också använda extraskärmen till helt andra saker som exempelvis YouTube, om du gillar att titta på musikvideor samtidigt som du arbetar.

Det spinkiga skärmsyskonet ScreenPad Plus är som namnet antyder tryckkänsligt vilket såklart öppnar upp ännu fler möjligheter. Till exempel borde datorn kunna fungera som en idealisk DJ-maskin med låtfönster med mera på den traditionellt placerade övre skärmen och fysiskt åtkomliga cross-fade-rattar och annat på den nedre. 

Asus ZenBook Duo 14 är 16,9 millimeter tjock och en batteritid på hela 17 timmar utlovas under normala användningsförhållanden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA