x

Manifestgalan 2021 – här är årets vinnare

Manifestgalan 2021 – här är årets vinnare

SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) presenterar nu vinnarna av Manifestgalan 2021, som gick av stapeln digitalt fredagen 26 februari.

Manifest är musikpriset som uppmärksammar och belönar artister kontrakterade på oberoende skivbolag. Utöver viss anpassning av formatet så prisades som vanligt utifrån 21 kategorier den bästa oberoende musiken, enligt prisets jury.

Vinnarna 2021 – med juryns motiveringar: 

Årets Dans  

Ett lika oväntat som uppfriskande projekt som blandar genrer och musikaliska influenser utan att  rätta sig efter några regler. Resultatet är roligt, överraskande och framför allt riktigt bra. 

Årets Dans är: 

Off the meds – Off the meds (Studio Barnhus) 

Årets Visa 

Med en röst som minner om hemlandets melankoli och karghet och ett språk som är storslaget i sin  vardaglighet lyckas årets vinnare paketera och förmedla sina visor på ett innovativt och drabbande  sätt. Med enkelhet bryter denna havsfru igenom ett sorts ordnat musikaliskt kaos vilket skapar  ljudvågor som är en fröjd att lyssna på. 

Årets Visa är: 

Iiris Viljanen - Den lilla havsfrun (Voi Elämä!) 

Årets Synt 

För ett album där starka melodier går som en röd tråd från första till sista spår, elegant förpackat i ett  vemodigt popformat, går årets pris i kategorin synth till… 

Social Ambitions - A New Frontier (Social Ambitions) 

Årets Singer/Songwriter 

Årets vinnare har med enkla medel och drabbande lyrik om det stora och det lilla i livet renodlat sitt  uttryck och den indiefolk han gjort till sin egen. Trots att årets vinnare varit kritikerhyllad både på  hemmaplan och internationellt i över 15 år tid känns det som att vi bara sett början på hans karriär. 

Årets singer/songwriter är: 

I'm Kingfisher - The Past Has Begun (Fading Trails Recordings)  

Årets Rytm 

Årets vinnare är en veteran på den svenska hiphopscenen som nu har funnit reggaen - med bravur.  På nya skivan utmanas både samhällets regler som det egna uttrycket, när musiken framförs med  sång och rap på både svenska och engelska.  

Vem visste att denna rap-senior skulle skapa ett stycke politisk reggae-historia?  Detta alster är en inkörsport för mer svensk reggae, helst från årets vinnare... Allyawan! Allyawan - ONE (Rudeboy Records)  

Årets Rock 

För en skiva som tydligt visar hur viktig rollens roll är i rocken. Vill man ha raka sextondelar kan man  lyssna på stämpelklockan. 

Årets vinnare är skramlig, stökig & har länge vetat hur man gör musik som inte är traditionell utan  evig. 

Prisad Vare Martin Savage Gang! 

Martin Savage Gang - Now we're rollin' (Human Audio Recordings) 

Årets Punk  

Årets vinnare har inga fasta positioner och låter därför som få andra. Melodierna är knivskarpa,  attityden orädd och självklar. För juryn fanns det inga tveksamheter, årets vinnare visar hur  spännande svensk punk kan vara - om den vågar kliva ur boxen. 

Katthem- Vackra Lögnerskor (Welfare Sounds & Records) 

Årets Pop 

Inget onödigt har blivit kvar i det vackra låthantverket - egensinnigt lägger sig låtpärla efter låtpärla  till ro i innerörat. Den här skivan berör oss på både ett självklart och spännande modernt sätt. Balsam  för våra pop-öron 2020 helt enkelt! 

Esther - Better off Sleeping with a Parachute (SkolHaus) 

Årets Jazz 

Trion är en farkost som utforskar musikens minsta partiklar. På gruppens andra album har de hittat  ett nytt universum.  

Rymden - Space Sailors (Jazzland Recordings)  

Årets Metal 

Insvepta i en sällsynt drömsk atmosfär guidar Novarupta oss genom ett målande tillika ständigt  föränderligt ljudlandskap, där runt varje hörn väntar något nytt och spännande. 

Novarupta - Marine Snow (Suicide Records)  

Årets Hiphop 

En kreativ textförfattare som gör stark och egensinnig poesi av en ocensurerad verklighet. Starka  berättelser bärs mellan stadsdelar och samhällsskikt på vingar av melodisk nyfikenhet och melankoli. 

Yasin - 98.01.11 (MadeNiggaMusic)  

Årets Folk 

En briljant fiol i spetsen för en eminent trio, en musikalisk mix som väcker nyfikenhet och lust, lyhört  och generöst samspel och ett knippe nya låtar och ursnygga arr - vad mer kan man begära? Lena Jonsson Trio - Stories from the Outside (Hedgehog Music)  

Årets Experimentellt  

Vi tas med på en upptäcktsfärd genom orgelns klangspektra. En resa där det ljudlandskap som  vecklar ut sig är både intrikat och på samma gång befriande i sin enkelhet. Årets pristagare skapar - med ett distinkt och personligt uttryck som lämnar svallvågor långt efter att sista spåret klingat ut. 

Anna von Hausswolff - All Thoughts Fly (Southern Lord)

Årets Dansband 

Ett album i tiden av ett band som förvaltar traditionen samtidigt som de för in dansmusiken i 2020- talet både med sound, låtar och framförande. Med egen musik och egen produktion har de återigen  visat att ”gammal är äldst”. Vinnare av Manifestpriset 2021 i kategorin dansband: Streaplers 

Streaplers - En gång till (Atenzia Records)  

Barn 

Punk för barn i trotsåldern är en lika självklar som genialisk idé, och Småpunk balanserar suveränt  mellan det lilla barnets värld och ett större musikaliskt universum. 

Micaela Gustafsson - Småpunk (Plonk Records)  

Årets Live 

I mars, när hela branschen var i chock över att allt stängdes ner, fanns det ett gäng som var snabba  att istället vara kreativa och skapade ett koncept som gjorde att livemusiken fick fortsätta leva med  sina streamingidéer. De har åkt på turné, de har tagit över hotell och gjort covidsäkra events och  föreläsningar för branschen. De förstod också snabbt hur de också skulle kunna sälja biljetter när  andra inte alls hade lösningarna. Vinnare av Årets Live är artistbolaget Jubel och Låt Live Leva! 

Jubel - Låt Live Leva 

Årets musikvideo 

En video som med små ömma observationer av en sömnig kärlek, en dammig stad och smutsigt  solljus lyckas sticka ut i en tid när många musikvideos använder Super8-film. Här är Super8 mer än  estetik, då mediet dessutom bär egenskapen av en kapsel för råa minnesbilder från en verklig  semester. Videon lyckas på så sätt med att kännas naturligt uppriktig, privat och intim. 

Luminous Kid - The Gutter of Our Ecstasy (Marble Fox Records) Regi: Olof Grind  

Årets nykomling  

Med en sällan skådad självklarhet, knockar hen lyssnarna med sin skeva och sköna, högst personliga  indiepop... 

Årets nykomling är Klara Keller 

Klara Keller (Gibbon)  

SKAP och Manifests pris till årets kompositör 

En ständigt utforskande kompositör som tänjer på gränser och lyckas med mästerstycket att göra ett  enda instrument till en hel orkester som speglar alla våra känslor. 

Anna von Hausswolff - All Thoughts Fly (Southern Lord) 

SKAP och Manifests pris till årets textförfattare 

Hennes unikt fraserade texter är magiska och mystiska men samtidigt intima. Med en poetisk  träffsäkerhet klär hon vardagen i finaste gåbortskläder.  

Skator - År (Sing a song fighter) 

Årets Indie 

Årets indie brinner för konsten i utkanten. Det där lite spännande som skaver. Det lite farliga och  lockande. Oavsett om det är musiker som Sun Ra eller konstnärer som Åke Hodell eller genrer som jazz, punk, krautrock eller afrofuturism. 

Det började med ett fanzine – Jazz är farligt – och blev sedan en teatergrupp, en skivetikett, en klubb  och en festival på Liseberg. Inom konceptet Jazz är farligt kan allt rymmas – från Silver Apples via  Amon Düül II till Anna Högberg Attack och Selvhenter. Som om det inte vore nog har hon gjort  barnföreställningar om Philemon Arthur & The Dung och Sun Ra, otaliga radiodokumentärer och är  en återkommande kunnig röst i P2, bokare för Lydia Lunch och Träd, Gräs och Stenar, skribent i Lira  och Orkesterjournalen och en otroligt flitig DJ med en bredd som få.  

Vi vill hylla denna otroliga energi och ohejdade musikaliska upptäckaranda. 

Årets indie är Elena Wolay

LÄS OCKSÅ: 39 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA