x

Nu kan du streama Doktor Kosmos-Ujes prisade film

Nu kan du streama Doktor Kosmos-Ujes prisade film

Spring Uje Spring, filmen om Doktor Kosmos frontman Uje Brandelius blev en stor kritikersuccé. På årets Guldbaggegala utsågs den till "Bästa film" och Uje Brandelius fick även pris för "Bästa manliga huvudroll" och "Bästa manus". Nu har den kommit till SVT Play.

Filmen bygger på Uje Brandelius självbiografiska soloföreställning och “är en slags mockumentär i musikaltappning, fast ändå inte”, som vår skribent Janne Hallman skrev i sin recension av den. Han utvecklar:

“Uje och hans familj samt bandet spelar sig själva, men aldrig så att det känns påklistrat eller amatörmässigt. De är helt enkelt väldigt naturliga, vilket sannolikt har att göra med Henrik Schyfferts säkra regi. Trots att det är hans debut bakom kameran känns han märkligt färdig och varvar skickligt diskbänksrealism med magisk realism i form av musikinslag som bara finns i Ujes huvud.”

Janne Hallman delade ut betyget fem av sex och skrev även att:

“Alla som hört Doktor Kosmos vet att Brandelius är en uppmärksam och klarsynt tolkare av sin omgivning. Med lätt hand visar han hur livet ter sig för de flesta medborgare, oavsett var i landet man bor. Vem som ska handla middagsmat, hämta och lämna på dagis, eller diskussioner om vad som är bäst – hyres- eller bostadsrätter.” 

SVT Play presenterar filmen på följande vis:

"Uje Brandelius självbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen. Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om som frågan ställs på sin spets: vad är det som är värt något? Uje Brandelius och hans familj spelar sig själva i en film som utspelar sig under ett par sommarveckor i stockholmsförorten Bredäng."

Regi står Henrik Schyffert för. I rollerna ser vi Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius, Vega Brandelius, Irma Schultz, Catti Brandelius med flera.

Kolla in den här.

KLASSIKERN: Tiny Tim – verklighetens Joker


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA