x

Belarus Eurovision-bidrag stoppas – låten kan tolkas som ett stöd för landets diktator

Belarus Eurovision-bidrag stoppas – låten kan tolkas som ett stöd för landets diktator

Den Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) stoppar det belarusiska bidraget till Eurovision, skriver organisationen själva.

I tisdags valde Belarus ut låten Ya Nauchu Tebya (Jag Ska Lära Dig) med gruppen Galasy Zmesta som landets bidrag till Eurovision-finalen i Rotterdam. Enligt nyhetsbyrån Reuters har gruppen tidigare hånat de protesterna mot landets diktator Alexander Lukasjenko. Låten Ya Nauchu Tebya ska även den innnehålla delar som kan tolkas som en kritik av landets demokratirörelse.

För att låten inte ska diskas kräver EBU att texten ändras eller att ett annat bidrag skickas in.

Samma dag presenterades också den internationella juryn som ingår i den svenska Melodifestivalen, som tillsammans med tittarna ska välja ut den vinnare som skickas till Eurovision-finalen. Där ingick bland annat just Belarus, något som kritiserades starkt, bland annat av Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L). SVT valde först att stå för sitt beslut men backade sedan och istället valdes en jurygrupp från Storbritannien ut för uppdraget. De åtta jurygrupperna som är med och väljer ut vinnaren kommer således från Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien.

Krav har också kommit på att helt stänga ute det belarusiska TV-bolaget BTRC från Eurovision. Bolaget anklagas för att allt från förföljningar till att ha sett till att egna medarbetare har fängslats. 

Sedan tidigare har Armenien beslutat sig för att dra sig ur Eurovision på grund av de oroligheter som rasat i landet den senaste tiden, bland annat stormades en regeringsbyggnad i huvudstaden Jerevan. Oroligheterna följer på fredsuppgörelsen med grannlandet och rivalen Azerbajdzjan gällande utbrytarområdet Nagorno-Karabach.

LÄS OCKSÅ: Generation Z vill se Eminem "cancelled" – rapparen svarar med video


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA