x

Black Sabbath-basisten hävdar att det var han som introducerade ”djävulshornen”

Black Sabbath-basisten hävdar att det var han som introducerade ”djävulshornen”

I en intervju säger Geezer Butler att det var han som visade Ronnie James Dio det så kallade "djävulstecknet" som görs med med fingrarna, skriver bland annat NME. 

"Corna”, "sign of the horns", "djävulshornen" – kärt barn har många namn. Och det har alltid rått konsensus om att det var Ronnie James Dio som introducerade och populariserade handtecknet i hårdrocksvärlden under sin tid i Black Sabbath. Enligt ryktet ska han ha sett sin sicilianska farmor göra handtecknet – enligt folktro är tecknet ett sätt att skydda sig mot det så kallade "onda ögat".

Men nu avslöjar Black Sabbath-basisten Geezer Butler att det i själva verket var han som visade tecknet för Dio. I en intervju i radioprogrammet Trunk Nation With Eddie Trunk säger han att han gjorde tecknet långt innan Dio anslöt sig till bandet.

Dio anslöt sig till Black Sabbath 1979, efter att bandet hade sparkat sin sångare Ozzy Osbourne. Butler säger i programmet att det finns foton på honom när han gör tecknet så tidigt som 1971. Dio ska ha sett Butler göra tecknet och därefter börjat göra det själv.

Butler verkar dock inte bry sig särskilt mycket om det här ämnet. Han säger att det är ett gammalt tecken och att exempelvis John Lennon-figuren gör den på framsidan av The Beatles-albumet Yellow Submarine (1969).

Programledaren Eddie Trunk har letat upp en gammal bild från 1971 på vilken Butler gör tecknet. Han delar med sig av bilden i en Tweet.

I ett svar på tweeten förtydligar Butler att han inte på något sätt vill ta åt sig äran för att tecknet blev populärt.

"Ronnie gjorde det populärt och det kommer alltid associeras med honom, oavsett vad någon säger", skriver han bland annat.

Butler har spelat i Black Sabbath i flera omgångar: 1969–1985, 1991–1994 och 1997–2006 och 2011–2017. Ronnie James Dio avled i cancer 2010, han ingick i Black Sabbath mellan åren 1979–1982 och 1992 samt 2007.

 

LÄS OCKSÅ: Kyrkoherde delar Edward Bloms kritik – ”jag kommer säga nej till filminspelningar framöver"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA