x

Justin Bieber hotas med stämning

Justin Bieber hotas med stämning

19 mars släppte storstjärnan Justin Bieber sitt sjätte studioalbum Justice. Stjärnan står nu inför en potentiell stämning från den franska duon med samma namn. 

Tidigare i mars skickade den franska dance-duon Justice ett så kallat “cease-and-desist” brev till den kanadensiske popstjärnan. Enligt duon är Biebers senaste albumomslag en kopia av den traditionella loggan “the mark”. Även fonten som använts till albumtiteln liknar den som duon tidigare använt sig av. Duon menar att användningen av en snarlik logga kommer skapa förvirring eftersom den starkt förknippas med duon.

“The mark” som duon själva kallar det, är ett brett kors och har figurerat som logga för bandet sedan länge. På omslaget till Biebers senaste album har stjärnan trots det använt sig av en snarlik logga i albumtiteln. T:et i Justice formar det kors som nu är i centrum för kontroversen. 

Redan 2008 tog Justice patent på loggan i Frankrike och 2014 även inom EU. De menar att Bieber nu har tagit sig friheten att använda varumärket för egen vinning. Att Bieber har agerat utan vetskap om den klassiska loggan är däremot uteslutet. Redan i april förra året försökte Biebers management komma i kontakt med den designer som skapade loggan åt Justice, men utan resultat. Vilket tyder på att Bieber varit väl medveten om likheten. 

Enligt amerikansk lag fungerar ett cease and desist-brev som ett varnande finger som uppmanar till att omedelbart avsluta vad man anser vara illegal aktivitet. Om uppmaningen inte följs kan avsändaren följa upp med en stämning. 

Justin Biebers management och advokater har avfärdat cease-and-desist brevet och menar att det inte är tal om varken stöld eller kränkning av upphovsrätt. 

LÄS OCKSÅ: 4 svenska artister gripna för grov misshandel


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA