x

Frej Larsson frias av Högsta Domstolen

Frej Larsson frias av Högsta Domstolen

Rapparen Frej Larsson har man genom åren kunnat se i konstellationer som Slagsmålsklubben, Maskinen och Far & Son. Men det var under eget namn som han släppte låten Då Ska Hon Skjutas. En singel som följdes av en video på Instagram där man kan se Frej Larsson med en guldfisk som han döpt till samma namn som polisen som ansvarade för ett tidigare ingripande under en konsert på Södra Teatern, där flera artister inklusive Frej Larsson medverkade.

I låttexten uppger han att guldfisken ska "filéas på valborg" och den las upp med hashtaggarna #dåskahonskjutas och #snuthat.

Han kom senare att gripas och anklagas för hot mot tjänsteman och efter det har turerna varit många. Artisten friades i Tingsrätten men dömdes i Hovrätten. Nu har Högsta Domstolen valt att fria Frej Larsson och meddelar:

”Domstolen poängterar att texter och musik som framförs i kulturella sammanhang måste få tillåtas vara provokativa, utmanande och provocerande, särskilt om de kan ses som inlägg i en pågående samhällsdebatt, satiriska utryck eller polemiska svar på upplevda orättvisor.”

Man skriver samtidigt att texten inte ska bedömas som ett ”allvarligt menat hot om våld”, rapporterar Expressen.

GAFFA söker Frej Larsson för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Insamling startad efter nedbrunnen konsertlokal – "Göteborg har förlorat Hjärtat"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA