x

My Bloody Valentine med goda nyheter

My Bloody Valentine med goda nyheter

Det tog sin lilla tid men nu finns slutligen alla My Bloody Valentines album att lyssna på via världens olika streamingtjänster. Från 1988 års Isn’t Anything till 2013 års M B V. Dessutom har man sänt ut den EP- och demosamling som kom ut i och med att skivorna återmastrats och släppts på CD.

Det hela ges ut genom skivbolaget Domino som låter meddela att alla skivor även dyker upp på vinyl och CD 21 maj i år. 

GAFFA gjorde för ett tag sedan en längre intervju (fyra timmar lång!) med bandets frontman Kevin Shields. Denna kommer att publiceras i vårt kommande juni-nummer.

My Bloody Valentine tog sina första stapplande steg när Kevin Shields och Colm Ó Cíosóig träffades i Dublin i slutet av 1978. De gick med i det lokala punkrockbandet The Complex 1980, som också bestod av gitarristen Liam Ó Maonlaí och sångaren Dave Conway. I början av 1983 lämnade Ó Maonlai bandet för att bilda Hothouse Flowers varpå de tre kvarstående medlemmarna beslöt sig för att starta ett nytt band. Conway kom med en rad av namnförslag, bland annat Burning Peacocks, innan de bestämde sig för My Bloody Valentine, hämtat från den kanadensiska skräckfilmen med samma namn.

Från 1987, då bandet hade etablerat sig i London, kom bandet att bestå av ovan nämnda Kevin Shields, Colm Ó Cíosóig, sångaren och gitarristen Bilinda Butcher och basisten Debbie Googe som båda var viktiga kuggar för att ge bandet sitt distinktiva sound. Särskilt Bilinda Butcher med sin drömska röst.

My Bloody Valentine ses idag som shoegaze-pionjärer, detta tack vare deras tidiga användning av distortion, pitchbending och digital efterklang. Gruppens kritikerhyllade album Loveless (1991) tog två år att skapa, mest på grund av ekonomiska skäl. Efter Loveless blev bandet inaktivt medan Kevin Shields spelade in material som bara hamnade på hyllan, och till följd upplöstes bandet 1997. Under 2007 kom Shields med beskedet att bandet har återförenats och 2013 kom den sedan länge efterlängtade uppföljaren till Loveless: M B V.

Missa inte vår stora My Bloody Valentine-intervju i det kommande juni-numret! Skaffa en prenumeration redan nu för att vara på säkra sidan. Endast 40 kronor per nummer och kan sägas upp när som helst utan bindningstid.

LÄS OCKSÅ: Insamling startad efter nedbrunnen konsertlokal – "Göteborg har förlorat Hjärtat"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA