x

Nöjespalats öppnar vägg i vägg med gamla Debaser Medis: "Jag tycker det är sjukt illa"

Nöjespalats öppnar vägg i vägg med gamla Debaser Medis: "Jag tycker det är sjukt illa"

Debaser och många andra arrangörer tackade nej till den gamla bibliotekslokalen, men nu tar en erfaren krögare över och satsar på livemusik, skriver Mitti.

När Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm skulle renoveras 2016 föll det sig så att Tranströmerbiblioteket var den hyresgäst som fick välja först bland de blivande, nyrenoverade lokalerna. De valde då det utrymme som tidigare utgjorts av Debaser Medis. Debaser avböjde erbjudandet om att ta över bibliotekets gamla lokaler, då lokalen är K-märkt och kryllar av bärande pelare. En plats illa lämpad för konserter.

Debaser började leta ersättningslokal, men ett utrymme i centrala Stockholm, med plats för 950 personer visade sig vara en omöjlig uppgift. Debaser stämde till slut Stockholms Stad för felaktig uppsägning och tvisten dem emellan gjordes upp i godo innan den gick vidare till domstol.

Nu har krögaren Chamoun Gerges tagit över Tranströmerbibliotekets gamla lokaler.

– Det ska bli ett ställe med mycket nöje, stora matsalar, livescen och plats för kick off och julbord, säger han till Mitti.

Gerges driver sedan tidigare Fem Små Hus i Gamla Stan och restaurangerna The Public, som finns i både Täby och Sundbyberg.

Gerges verkar dock inte vara den förste som tillfrågats om att ta över lokalen.

"Många namnkunniga har tillfrågats men inte sett potential", skriver Debasers VD Annelie Telford i ett meddelande. "Att det nu snackas om livemusikscen tror jag inte på, inte för gig du kan sälja biljetter till i alla fall, för det är inte många som ser scenen och det går inte att spela högt utan att störa annan verksamhet i huset. Jag tror att det handlar om småskalig livemusik i restaurangmiljö på kvällstid, utan möjlighet till soundcheck på eftermiddagen. Det var i alla fall vad vi erbjöds. Jag tycker det är sjukt illa att Staden omvandlade en av sina få centrala välfungerande konsertscener till något annat, och vi ska inte tro att de nu har lyckats trolla fram en ny i huset. I övrigt önskar jag bara nye krögaren lycka till med sitt nya projekt."

Det blivande nöjespalatset på 1500 kvadratmeter kommer att ha restaurang i tre våningar, tre till fyra barer samt livescen. Det kommer finnas plats för 380 sittande gäster inomhus och ytterligare 180 gäster med uteserveringen. Serveringstillstånd är sökt till klockan tre på natten. Planen är att uteserveringen ska öppna till sommaren och resten i höst.

LÄS OCKSÅ: Frej Larsson frias av Högsta Domstolen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA