x

Hör nya AI-skapade låtar med Nirvana, Amy Winehouse, Jimi Hendrix och The Doors

Hör nya AI-skapade låtar med Nirvana, Amy Winehouse, Jimi Hendrix och The Doors

För några dagar sedan var det 27 år sedan Nirvana-frontaren Kurt Cobain dog, blott 27 år gammal. Alldeles nyligen lanserades Lost Tapes Of The 27 Club-projektet där man med hjälp av artificiell intelligens (AI) har tagit fram nya låtar av artister som dog 27 år gamla, däribland nyss nämnda Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison från The Doors och Jimi Hendrix.

Den “nya” Nirvana-låten går under titeln Drowned In The Sound och kan höras här nedanför.

Den inleds med återhållsamma gitarrer och spinner ut i en ganska typisk Nirvana-aktig refräng samtidigt som sångaren skickar ut ett “I don’t care/ I feel as one, drowned in the sun.”

Enligt musikmagasinet Rolling Stone har man använt sig av Googles AI-program Magenta för att analysera totalt 30 låtar av varje artist som är en del av Lost Tapes Of The 27 Club. Med dessa spår, som matades in i form av MIDI-filer, tog man uppgifter som tonhöjd och rytm och omvandlade allt till en digital kod som en synt kunde bearbeta.

Sången till Nirvanalåten spelades i sin tur in av Eric Hogan från det Atlanta-baserade Nirvana-coverbandet Nevermind. Även texten har gått igenom samma procedur där man tagit till vara på Kurt Cobains vanligaste ordval och meningar.

Lost Tapes Of The 27 Club är utformat av Over The Bridge, en Toronto-baserad organisation som hjälper musikbransch-kopplade personer som kämpar med psykisk sjukdom. 

Samtidigt som man med sitt projekt vill placera ljuset på utsatta musiker så poängterar man att det fortfarande är mycket “mänskligt” jobb bakom en AI-låt för att den faktiskt ska fungera som en låt.

“Det krävs en stor del människor i början, under och i slutet för att skapa något sånt här, säger Michael Scriven, som representerar Lemmon Entertainment, som är kopplat till Over The Bridge, och fortsätter:

“Många tror att AI kan ersätta musiker till en viss grad, men som det ser ut nu och med tanke på hur många personer som behövs för att få en låt lyssningsbar så är vi långt ifrån där.”

Lyssna på resultaten här:

Nirvana – Drowned In The Sun

Amy Winehouse – Man, I Know

The Doors – The Roads Are Alive

Jimi Hendrix – You’re Gonna Kill Me

LÄS OCKSÅ: Mannen i den vita hatten (32 år senare)


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA