x

Skivbolag byter namn efter folkmords-associationer

Skivbolag byter namn efter folkmords-associationer

Det brittiska bolaget Young Turks byter namn till Young, skriver Stereogum.

Young Turks, numera Young, bildades 2005 och har sedan dess varit hem åt artister som FKA Twigs (bilden), Sampha, Kamasi Washington och många fler. Bolaget namngavs av grundaren Caius Pawson, inspirerad av en Rod Stewart-låt med samma namn.

Det har dock uppmärksammats att låttiteln i fråga kan kopplas till det Armeniska folkmordet som skedde år 1915. Pawson förklarar nu att han inte kände till de associationerna. Så här säger han om namnbytet:

”Namnet väckte intresse hos mig, då det framhävde en solidaritet bland unga. År 2005 kändes det som en perfekt sammanfattning av vad vi var: tonåringar som väntade och ville göra något, vad som helst. Vi var ovetande om historien bakom namnet och, i synnerhet, att ’the Young Turks’ var en grupp som var ansvariga för det Armeniska folkmordet. […] Vi älskade namnet för vad det betydde för oss, men så här i efterhand inser jag att vi borde ha lyssnat mer på andras röster och agerat snabbare. Vi har alltid försökt bidra med positiv förändring, och med tanke på det vi nu är medvetna om, känns vårt beslut att byta namn helt rätt.”

Young meddelar också att de, i samband med namnbytet, har donerat en summa till the Armenian Institute, London.

LÄS OCKSÅ: Gustaf Norén blir politiker – ställer upp i kyrkoval


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA