x

Raggarbilar som pumpar musik – nu tar riksåklagaren tag i problemet

Raggarbilar som pumpar musik – nu tar riksåklagaren tag i problemet

Musik som pumpar från bilar 24 timmar om dygnet, året runt, nu är problemet så stort att riksåklagaren tar tag i frågan, skriver Aftonbladet.

Bilar som pumpar musik under dagar och nätter är ett gigantiskt problem i det så kallade "raggarbältet" – Mora, Rättvik, Arvika Årjäng, Säffle, Karlstad, Örebro, Trollhättan och Uddevalla – enligt invånarna och lokalpolisen. Allra störst är problemet i den värmländska orten Arvika.

Under två månader förra sommaren fick polisen i Dalarna och Värmland in 600 samtal om störande musik från bilar. Arvika kommun införde då fordonsförbud i centrum. Men det löste inte problematiken helt.  

– Efter klockan 04 kör man in i stan och spelar God Morgon med Kikki Danielsson så att det dånar mellan husen, säger lokalpolisområdeschefen Jonas Wendel till Aftonbladet.

En 88-årig kvinna som Aftonbladet talat med berättar att hon stänger av hörapparaten, slår på TV:n och stänger balkongdörrarna för att inte bli störd och kunna sova.

Både lokalpolisområdeschefen, och de som kör eller sitter i bilarna som pumpar ut musik, betonar att detta inte är en naturlig del av den starka raggarkultur som finns i området. Utan bilarna fylls istället av ungdomar och unga vuxna i allmänhet, som inte nödvändigtvis identifierar sig som raggare.  

Men kommunpolitiker i Arvika och inrikesminister Mikael Damberg är inte de enda som engagerar sig i frågan. Nu har också riksåklagaren tagit sig an problemet. En revision av den så kallade "ordningsbotskatalogen" ligger ute på remiss. Riksåklagaren förslag innenbär att hög musik ska betraktas som förargelseväckande beteende och att böter på 800 kronor därmed ska kunnan utdelas på plats.

Men i riksåklagarens förslag finns inget så kallat "föraransvar". Det är något som polisen Wendel också hade velat se. Ett föraransvar i det här fallet innebär att föraren är ansvarig för den musik som spelas i och dånar ut ur bilen, oavsett om en medpassagerare är den som faktiskt satt på musiken.

LÄS OCKSÅ: Gustaf Norén blir politiker – ställer upp i kyrkoval


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA