x

39 färska skivor du bör kolla in

39 färska skivor du bör kolla in

London Grammars Californian Soil är – för att damma av ett klyschigt gammalt uttryck – sannerligen som en varm filt i dessa kalla vårdagar. En filt att gömma sig under tills vädret någon gång kanske blir lika varmt som dessa låtar. Men under den varma och möjligen vilseledande ytan gömmer det sig otroligt starka och genomträngande texter. - Andreas Trella

Med den nya EP:n God Is Lonely Too känns Molly Hammar äntligen Molly. Den högljudda divan är kvar, men hon sjunger nu om att äga ensamhet till en fräsch radiokanalsvänlig blandning av R&B och pop. Tillsammans skapar det en väldigt åka långt med bil-kompatibel låtsamling. Från den ljusa och flörtiga Friends, till det totala mörkret i Loneliness. - Johanna Eriksson

Om ljud hade en doft skulle Petter Seanders nya skiva kunna beskrivas med blommor, müsli och raggsocka. Inte en svettig raggsocka, utan en mysig sådan som har stickats med ekologiskt ull och omsorg. Indiepop blandat med en gnutta funk är resultatet av Petter Seanders fjärde och självbetitlade album. Det är snällt, det är hoppfullt, det är poppigt. - Ida Bongs Olsson

Let The Bad Times Roll visar att punklegendarerna i The Offspring inte helt tappat bettet. Visst saknas lika omedelbart röjframkallande låtar som Self EsteemCome Out And Play eller Pretty Fly. Men flera spår bär på bandets sköna riffsignum och bitska bas. Breaking These BonesArmy Of One och Black Keys-influerade Coming For You kommer få både unga och gamla punknyllen att spricka upp i leenden. - Janne Hallman

Motorpsychos Kingdom Of Oblivion tar vid där föregående tre skivor slutade, trilogin Gullvåg Trilogy. Experimentellt och fuzzigt, hårtslående och svängigt. Inledande spåret The Waning Pt. 1 & 2, tillika förstasingeln, sätter tonen direkt med ett närmast hittigt ledriff och smittande melodier för att, i del två, landa i ett svävande landskap fullt av chorus och instrumentala utsvävningar. - Jonas Appelqvist

Cannibal Corpse – Skivans första smakprov, Inhumane Harvest, har ett par attacker av ilsket svärmande gitarrer som känns Rutan-signerade, men låten som helhet är inte stark nog. I andra singeln, Murderous Rampage, piskar man dock upp ett sväng som känns klassiskt och i Follow The Blood bjuds det på ett par blinkningar åt tidiga inspiratörer som Metallica och Slayer. - Kristofer Hadodo

Fred Agains debutalbum presenteras som en samling över förra årets händelser med en värld på paus men med tankar som aldrig slutar snurra, om att ta sig igenom det här. Det är tillbakalutad house, där en sångslinga eller en alldaglig röst är i fokus. Samtidigt jobbar Fred Gibson gärna med organiska pianostrukturer för en mer mänsklig touch. Det hela ger intrycket av en isolerat hemmahäng med dammiga instrument mer än klubbigt dansliv. Kort och gott är det electronica för dina söndagar.

Boy Destroy – blandar alternativ pop, emo och trap. ”Jag brottas fortfarande med mina ärr och mitt känsloliv från tidigare leverne, men jag är hängiven den här vägen”, säger han om den nya EP:n.

Amigo The Devil – murder-folk/country/kabaré.

Andy Stott – Manchester-DJ:en gjorde sig ett namn med dubtechno men har senare gått vidare och utforskat nya electronica-delar.

The Armed – stenhård och rusig punk från Detroit.

Greta Van Fleet – "Lil Zeppelin" har släppt nytt.

Jakob Mind – gitarrdriven loser-punk från Rotten Minds sångare och gitarrist.

Jon Hopkins – stämingsfyllt pianoverk av den hyllade monotontechno-artisten.

Kenny Mason – alternativ hiphop och trap med vissa rocktendenser.

Sharon Van Etten – den hyllade singer-songwritern skickar ut ett coveralbum.

Spencer Krug – Wolf Parade- och Sunset Rubdown-mannen sänder ut ett rätt indierockigt album till skillnad från hans tidigare mer pianobaserade släpp under eget namn.

Talib Kweli – den medvetne ryggsäckshiphop-ikonen Talib Kweli rumlar vidare. Här med bland annat hjälp av Busta Rhymes. 

Vladislav Delay – den finske technoveteranen skickar ut ett album som pendlar mellan ren noise och maximalistisk och intensiv electronica.

Autogramm – en syntdriven powerpop-trio från Vancouver som hittar inspiration från akter som The Cars, Gary Numan och Devo.

Born Ruffians – serverar mer feel good-indie från garagerockland.

Paul McCartney – hans senaste album kommer här i omgjord form av storheter som Beck, Josh Homme, St. Vincent och Phoebe Bridgers.

Howie Lee – jazzigt, elektroniskt och filmiskt.

Phogg – det hyllade svenska psyk-rockbandet (förra plattan fick 5 av 6 av GAFFAs Jonatan Södergren) släpper albumet The Sharkness, sprunget ur pandemi, 30-årskris, och krossade hjärtan. "The Sharkness är vår pop-skiva. Den kanske inte är det för de som lyssnar på den eller för någon annan, men för oss är det vår 'ok, vi testar att göra en pop-skiva'-skiva.

Linus Gxrdfeldt – har tidigare publicerat fyra uppmärksammade diktböcker på Albert Bonniers Förlag. Men han tröttnade på att skriva på svenska och släpper idag sin debutskiva Animal Tongue, med texter på engelska, producerad av Mattias Alkberg. Det är musik i gränslandet mellan rock, postpunk och pop.

Gospelbeach – första singeln från bandets nya EP var en cover av Chunkys obskyra kultklassiker Albatross Baby, från 1973. Jam Jam EP innehåller förlorade popklassiker från 60s/70s gyllene glam rock/bubblegum/sunshine- och power pop-period. 

Escape The Fate – arenavänlig rock från core-världen.

Änsendå – efter att ha bott i London i tolv år, studerat på konstskola, spelat i olika band på den brittiska huvudstadens psyk- och garagescen samt arbetat i musikvideobranschen med bland andra King Krule, Paul McCartney med flera återvände Nico Chavez till Stockholm och började skriva musik på svenska. Resultatet är en mix av psych-pop och indie rock med funkiga undertoner som mixats av Dungens Mattias Gustavsson.

While She Sleeps – hardcore och punk-lutad metalcore.

Basside – Sophie (RIP) har producerat den här plattan med trap-glad och ibland experimentell hiphop.

John Moods – hockeyfrillan skickar ut en skiva med feel good-aktig och varmt producerad indiepop.

Liquid Tension Experiment – progressiv metal, rock.

The Vintage Caravan – psykedelisk rock, hårdrock, bluesrock.

Mustasch – metal, rock, stoner.

Ishaaq – den stockholmsbaserade artisten blandar beats, tablas, samplingar, baktakter, sitarer och flöjter. Det ljuder av Indien, Ryssland, Norrköping och Stockholm. Ishaaq sjunger på svenska om migration och religion, klass och våld, tillhörighet och kärlek. Producent är Jari Haapalainen.

Rolf Wikström – en svensk bluesikon släpper nytt album.

Drongo – superdisco, krautrock, afrobeat och noiserock från Norge.

A.Karperyd – efter drygt 30 år på den svenska experimentella-elektroniska scenen har han blivit en tongivande gestalt, som medlem i band/projekt som Omala, He Said Omala, On Target, Obconic och Hox (He Said Omala och Hox tillsammans med Graham Lewis från legendariska postpunk-bandet Wire). Det mesta på den här skivan är inspelat live och har sedan redigerats i hans studio. Blandningen av glitchy electronica, rytmiska microbeats som har blivit lite av hans signum har nu också blandats upp med ambienta stycken där piano och fiol får ta lite mer plats.

Benjamin Ingrosso – nu är del två av En Gång I Tiden här. Benjamin tar med oss på en musikalisk resa till sin barndom på Lagnö, pratar ut om ensamhet och om att gå vidare med livet. Albumet är skrivet, arrangerat och producerat till stor del på organiskt vis med storband och orkestrar.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA