x

Svensk Live vill se ljuset i slutet av tunneln – "Vi måste ju kunna ha en idé om framtiden"

Svensk Live vill se ljuset i slutet av tunneln – "Vi måste ju kunna ha en idé om framtiden"

Det är inget nytt att musikbranschen har lidit något enormt av pandemin. Ett drygt år utan större konserter eller festivaler har lett till permittering av arbetskraft bland arrangörer. Nu vill Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, utforma en plan för Sveriges framtida evenemang.

– Våra medlemmar, som är arrangörer, de planerar och planerar, och så planerar de om. De tänker att "det går att göra något i sommar … Okej, det gick inte att göra något då. Då gör vi något i höst" och så vidare. Det pågår ständigt, säger han till GAFFA.

Pihlgren förklarar hur dagens situation påverkar arbetskraften:

– Det finns en risk att folk inte orkar hur länge som helst med att vänta på att kunna starta. Det finns väl en risk att folk försvinnner.

Den färdplan som det talas om är ett sätt att ge publiken, men också arrangörer och artister, ett slags ljus i slutet av tunneln.

Pihlgren förstår att planen måste utformas efter rådande förutsättningar. Snarare än en lista på exakta datum och händelseförlopp, kommer det vara en lite mer flexibel plan.

– Vi förstår att den måste kunna ändras, för det beror ju på smittläget. Alla har, vid det här läget, lärt sig att man har förhoppningar och att de kan grusas. Men man skulle ändå behöva ha en plan för att säga "vi hoppas att det här kan gå". Vi måste ju kunna ha en idé om framtiden.

Pihlgren fortsätter:

– Om vi säger att någon gång i sommar är en väldigt stor del av befolkningen vaccinerad, då måste man väl kunna ha en plan för att sparka igång någon typ av verksamhet? Varför ska man vaccinera sig annars?

Han drar en parallell till att de äldre i samhället har haft en morot i form av att vaccination kan leda till att de får träffa sina barnbarn igen och att liknande morötter måste finnas för andra målgrupper.

– I vanliga fall så är ju live den absolut viktigaste intäktskällan för artister. Det är klart att de kan släppa låtar men … För de flesta artister är live … Där är ju där pengarna finns.

Det hela handlar om att försöka hitta nya lösningar och hålla hoppet vid liv trots att vår verklighet, i nuläget, kan kännas hopplös. En alternativ lösning, som vi redan sett en hel del det senaste året, är livestreams. 

– Livestreams kommer vara ett jättebra komplement, och vi håller på att titta på hur vi ska utveckla det. Men än så länge så är det ju inte särskilt mycket pengar i det.

Pihlgren är, som många andra, frustrerad och hoppas att omständigheterna förbättras inom en snar framtid.

LÄS OCKSÅ: 36 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA