x

GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...

GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...

62 639 röstningar senare och GAFFAs läsare har slutligen kommit fram till vilka som gjorde förra årets största musikaliska avtryck.

I elva år har GAFFAs läsare röstat fram och hyllat artister genom GAFFA-Priset. Det är alltså ingen jury utan publiken, lyssnarna och fansen som har fått bestämma vinnarna, vilket har gjort vår tunga statyett till en av de viktigaste utmärkelserna en svensk artist kan få.

I år sticker Hurula och AC/DC ut lite extra då båda knep två priser. I övrigt är det en salig blandning – från trallpunk till poppig electronica – när våra läsare får välja.

ALLA VINNARE I GAFFA-PRISET 2021:

Årets Album: Lastkaj 14 – Speglar Och Rök

Dr Dille: "Tack och bock till alla som har röstat! Jag tar av hatten för er."

Stryparn: "Verkligen, jag knyter en rosett av mina dreads som tack! Det är så jäkla fint, speciellt som läget är just nu. Det är det här som gör att man orkar fortsätta i all den här bedrövligheten."

Årets Grupp: Viagra Boys

“Vi vill tacka för att folk verkar gilla dum musik. Nä, det är så sjukt kul att folk gillar det vi gör. Det är ju halva grejen, att folk gillar det vi gör.”

gallery_large

Årets Soloartist: Hurula

“Jag vill säga tack, för att ni är så himla snälla. Tack för hjälpen! Haha. Jag önskar att jag kunde rösta på er tillbaka, så känner jag.”

gallery_large

Årets Pop/Rock: Hurula

Årets Genombrott: Esther

"Jag är väldigt smickrad. Jag har ju inte pushat för att folk ska gå in och rösta på mig, vilket betyder att de har gjort det av sig själva eller vad man ska säga, det tycker jag är svårt att ta in. Jag kan inte göra mer än att tacka!"

Årets Live: Plan B

gallery_large

(foto: Gianluca La Bruna)

Årets Låt: Miss Li – Komplicerad

“Jag trodde aldrig att det skulle finnas en enda chans. Jag är väldigt glad och tacksam. Jag har varit superglad sedan jag fick veta det. Jag är själv stolt över låten, och det kan man ju vara men det är kul att få lite bekräftelse på att andra också gillar den. Jag sysslar ändå med pop och inte någon smal, psykedelisk musik som bara når ut till några få, utan det är pop och då blir jag glad när folk kan sjunga med.”

Årets Hiphop/R&B: Yung Lean

Yung Lean hälsar via sitt management att han är otroligt glad och stolt över att få ta emot det här priset. Han vill också tacka GAFFA som verkligen stöttat honom genom åren och hoppas att vi alla kan ses på en scen snart igen."

Årets Hårdrock/Metal: Thundermother

Filippa: “Superkul. Det känns kul att Sverige har gett oss något som vi känner oss uppskattade för.”

Guernica: “Jag kan bara hålla med. Det är fantastiskt roligt. Det bästa med det här priset är att det är folk som har röstat, det finns ingen jury. Det värmer hjärtat så mycket mer. Det är det största priset vi har fått i Sverige än så länge.”

gallery_large

Årets Elektroniska: Icona Pop

Aino Jawo: "Vi är otroligt tacksamma och glada. Det här gjorde vårt corona-år! Tack för allt stöd."  

Caroline Hjelt: "Ja! Och tack för att ni dansar till musiken vi släpper. Vi har spenderat en massa tid i studion, så det kommer komma ny musik."

Årets Utländska Album: AC/DC – Power Up

Årets Utländska Grupp: AC/DC

Årets Utländska Soloartist: Dolly Parton

Årets Utländska Genombrott: The Murder Capital

Årets Utländska Låt: The Weeknd – Blinding Lights

Redaktionens Specialpris: Malmö Stad

Motivering: "Kulturljudzoner finns i europeiska städer som Berlin, Bryssel, Nantes och sedan 2020 även i Malmö. Att en stadsdel kategoriseras som kulturljudzon innebär bland annat att bostäder inte bör byggas inom zonen. En storstad ska stå med mångfald och kreativitet snarare än tystnad och begränsningar. Redaktionens Specialpris går därmed till Malmö Stad som med en tydlig och konkret lösning ger stadens kulturliv stora möjligheter att leva och verka. För en tyst stad är en död stad."

LÄS OCKSÅ: 36 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA