x

Imagine Sweden – plantskolan för svenskt musikliv

Imagine Sweden – plantskolan för svenskt musikliv

För några år sedan skedde en transformation som förvandlade klassiska musiktävlingen Musik Direkt till Imagine Sweden. GAFFA tog sig en pratstund med Gustaf Bäckström Elmelid, nationell samordnare för en mötesplats som agerat språngbräda för allt från The Cardigans till Shellback och nu senast Tusse, vinnare av årets Melodifestival. Trots att Tusse aldrig tog sig vidare till riksfinalen så beskrev han Imagine som en skola och något som format honom till den han är idag.

– Vi gör egentligen i stort sett samma sak som Musik Direkt men vi vill idag att det ska vara så mycket mer än en tävling. Det ska vara som en mötesplats för unga där de får träffa nya vänner, jamma tillsammans, inspireras av varandra, knyta kontakter, träffa branschfolk – att man utvecklas såväl som människa som musikaliskt.

Med en utbredning, sträckt över 13 regioner har varje område frihet och sina egna förutsättningar.

– Vissa regioner och verksamheter har egna lokaler och kan jobba mer inhouse medan andra outsourcar mer. Vanligtvis har man music camps, föreläsningar och även deltävlingar som sedan leder till en regionfinal som i sin tur leder till en riksfinal. Tack vare att vi nu är med i det internationella programmet Imagine så stannar det inte nationellt utan det finns också möjligheter till att spela utomlands, knyta kontakter, ha samarbeten med organisationer och andra musiker från olika länder. Man ska känna att man blir väl mottagen, att man får lära sig väldigt mycket och träffar mycket nya vänner. Man ska inte bara gå in och spela och sen är det klart utan man ska vara del av en gemenskap.

Föga överraskande drabbades även Imagine Sweden av det senaste årets speciella omständigheter. 

– Merparten av våra evenemang ligger på våren så vi var mitt uppe i en massa regionala evenemang eftersom vi inte hade hunnit fram till riksfinalen. Men alla var förberedda på att det snart kunde smälla till rejält och att vi kanske skulle bli tvungna att ställa in. Vissa regioner hade kommit ganska långt medan andra inte ens hunnit ha sina deltävlingar. Till slut fick arrangören av riksfinalen ställa in vilket spillde över på regionerna som ju inte fick någon fortsättning av tävlingen samtidigt som det ju blev allt svårare att ens ha evenmang. Så utöver riksfinalen så blev även flera regioner tvungna att ställa in sina evenemang under förra året. 

Riksfinalen blir i år en livesänd gala med förinspelad musik.

– Detta år är vi lite mer förberedda och vana vid att förhålla oss till restriktionerna. Därför kommer vi att köra en digital riksfinal där varje region skickar in sina filmade bidrag. De flesta kör så att de träffas fysiskt men försöker hålla isär deltagarna så bra det går – vilket ju går helt emot vad vi vill egentligen. Men vi har lyckats få till det rätt bra! Det som är kul är att bara genom att vara med i regionfinalen får deltagarna en professionell och superbra videoinspelning på tio minuter som är bra filmat med bra ljud och ljus.

Gustaf beskriver Imagine som en viktig och värdefull plats för ungdomarna där man får vara sig själv och blomma ut.

– Vi ska vara som en språngbräda uppåt och en mötesplats för musicerande ungdomar; ett steg på vägen mot det professionella livet och en riktig skjuts på vägen. I och med att vi har ett så brett åldersspann kan det vara allt ifrån någon som aldrig stått på scen förut till någon som hållit på i tio år och har jättemycket erfarenhet. Alla är med på samma villkor. Man får feedback och blir bedömd på rätt nivå. 

Läs mer om Imagine Sweden på imaginesweden.se


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA