x

"Moshpit" får du inte heta – här är namnen som nekades

"Moshpit" får du inte heta  – här är namnen som nekades

Skatteverket godkände varken "Moshpit", Kreator eller Dragonslayer som personnamn förra året. 

Medborgare som vill heta lite allt möjligt och ett skatteverk som ibland sätter stopp är en ständigt pågående svensksaga. I början på året rapporterade GAFFA om 17-åringen Ebba Nyqvist, som trogen sitt favoritband Kent ville lägga till mellannamnet "Blåjeans", efter låten med samma namn från Eskilstuna-bandets debut.

Nu har Skatteverket släppt listan på vilka namnansökningar som avslogs förra året. Där ingår udda namn som "Hellboy", "Hallå (Ja Hallå)", "Evil" och "Fräztelse". De namn med musikanknytning som inte gått igenom under året är "Moshpit", "Kreator" och "Dragonslayer".

"Moshpit" är som bekant ett område framför en livescen där olika grader av semi-våldsam dans med kroppskontakt brukar förekomma. Begreppet är vanligt inom metal, punk och hardcore, men har på senare år också kommit att bli ett fenomen inom den brittiska grime-kulturen.

Vidare får svenskar inte heta som det tyska thrash metal-bandet Kreator eller som det brittiska heavy metal-bandet Dragonslayer. Det är dock oklart om det senare namnet refererar till bandet eller fantasyfilmen med samma namn som kom 1981.

Enligt den namnlag som började gälla 2017 ska svenska personnamn följa så kallad "god namnsed". Vad detta egentligen innebär är oklart och öppet för tolkning.

– Enligt vår tolkning är lämpliga förnamn sådana som inte kan förväxlas med efternamn, firmanamn eller varumärken samt att de inte ska leda till obehag för personen som bär dem, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till DN.

Se lista nedan på några av de namn som avslogs av Skatteverket förra året:

Inte

III

Tsge

Moshpit

Rzgar

Hellboy

Kniven

Dragonslayer

Kreator

Lycklig

Storastygge

Danger

Power

Gomorron

Hallå (Ja Hallå)

Skruven

Midnatt

Evil

Snus

Grabb

Flickan

Björnripa

Tunga

Fräztelse

Skägget

Grön

Lejon

Hoppsan

Flingan

Hulken

Lucifer

Peanut

Guldet

Traktor destruktor

Batman

Kattvind

Sexy

Elevator

Bråttom

LÄS OCKSÅ: 44 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA