x

Beslut: Amerikanerna får eget Eurovision

Beslut: Amerikanerna får eget Eurovision

"Eurovision"-tävling lanseras i USA, rapporterar flera medier.

Melodifestival-profilen Christer Björkmans missionerande i Staterna har burit frukt. Nu satsar kanalen NBC på American Song Contest, ett eget koncept som bygger på Eurovision Song Contest.

I den amerikanska upplagan ska landets delstater tävla mot varandra i musiktävlingen precis som de europeiska länderna gör, först i melodifestivaler sedan i Eurovision.

"I 65 år har Eurovision Song Contest fört människor samman från när och fjärran. Som ägare till det framgångsrika formatet har vi sett hur miljoner i hela Europa och på andra håll i världen tagit Eurovision till sina hjärtan. Vi är glada att ha funnit den perfekta partnern för att föra tävlingen vidare till det amerikanska folket", skriver EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) i ett pressmeddelande.

Christer Björkman har varit Melodifestivalens starke man sedan 2002. Efter årets musiktävling avslutade han sitt långa engagemang och lade energin på en amerikansk satsning. Han producerar American Song Contest tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig.

Tävlingen planeras ha premiär 2022.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA