x

43 färska skivor du bör kolla in

43 färska skivor du bör kolla in

Kristoffer Bolander släpper ett album som skrevs under en period som sammanföll med en två-årig psykodynamisk terapi-behandling och låtarna kom således att få en terapeutisk funktion, ett ställe att samla nya insikter och reflektioner. Målet med skivan är att hjälpa till att bryta personers isolation ifrån drömmarna, för att våga exponera rädslor och skam, och att ifrågasätta det vedertagna västerländska framgångsreceptet för den moderna människan.

Med vemodiga texter gräver Mattias Areskog ner sig i mörkret ackompanjerat av en organisk ljudbild  och med ett hoppfyllt sound. "Eftersom texterna är ganska mörka ville jag bygga en ljudvärld som kändes mjuk, drömsk och lätt som bomull." Mattias har bland annat turnerat med Marit Bergman och Anna Ternheim, vunnit i singer-songwriter-kategorin på Manifestgalan, haft band som Brothers Of End och Consequences och även producerat skivor tillsammans med Mattias Hellberg. Men det är först nu efter drygt 25 års spelande som han släpper en skiva under sitt eget namn. Skivan släpps via skivkollektivet Malmö Inre, som han driver med de spelande medlemmarna från The Cardigans. 

Reigning Sound – garagerockarna röjer vidare med sin Van Morrison-minnande stil.

Chai – Det osar gott av dåtidens japanska city-pop, som fått en välkommen revival i och med den 80-talsfäbless som pågår just nu. Kvartetten har sajnat med Sub Pop och det känns helt rimligt på något sätt. - Andreas Bäckman

Chrissie Hynde – Pretendersfrontaren tolkar Bob Dylan, helt enkelt.

Course – Ett nytt drömskt syntpopband med veteraner från Chicagos musikscen.

The Devil Wears Prada – Metal core, christian metal.

Fiddlehead – En grupp som hämtat mycket inspiration från akter som Fugazi och Guided By Voices.

Fly Pan Am – bilades i Montreal 1996 och är en del av scenen som skapat andra instrumentala akter som Godspeed You! Black Emperor och Exhaust.

Gary Numan – Det här blir syntpopikonens 18:e studioalbum.

Georgia Anne Muldrow – Geniet som spottar ur sig skivor och glider mellan väldigt experimentella saker, souliga popdängor och jazziga passager.

Gruff Rhys – Super Furry Animals-frontaren är åter aktuell med ett intressant soloalbum.

Kaktus Einarsson – Islänningen från rockbandet Fufanu går solo med impulsiv indierock.

Lambchop – Kurt Wagner ångar på. Här samarbetar han med Ryan Olson från Gayngs och Poliça, Yo La Tengos James McNew, och skivan är co-producerad av Jeremy Ferguson.

Lord Huron – God myssoftrock med en liten dos country, surf och en stor dos retro. För vänner av Israel Nash, exempelvis.

Lydia Ainsworth – En popexperimentalist utan dess like. För vänner av Braids och Glasser.

Mannequin Pussy – Indierockarna som släppte den smått lysande plattan Patience 2019 är tillbaka med den EP. För vänner av Cherry Glazerr och Bully.

Mdou Moctar – Tuareger med gitarrer skapar psykedelisk garagerock direkt från Sahara-öknen.

Monster Magnet har gjort en coverplatta. Uppväxt under det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen, med dess dystopiska ingredienser, så ville Dave Wyndorf ha med låtar som uttryckte samma undergångskänsla som han såg breda ut sig över världen under 2020. Sympatiskt nog så har han valt ut riktigt obskyra grejer från slutet av 60-talet och början av 70-talet. Här finns varken kända rockdängor eller världsberömda artister i låtlistan, utan nästan bara udda, okända eller bortglömda namn. - Janne Hallman

Patrick Paige II – The Internet-medlemmen skapar trap för den som begär lite mer av genren.

Sons Of Raphael – Atmosfärisk och retrostänkt indie där allt verkar stå på spel. Ett av den här veckans mest intressanta släpp.

Svarta Sanningar – Gothrock från Borås.

Twenty One Pilots – En kontrast mellan mörka texter och glad musik uppskattas i många fall, men kanske är majoriteten av musiken lite mer lätt och somrig än vad man gillar att höra från Twenty One Pilots. - Tova Daagh

Team Rockit – Bandet består av de tre medlemmarna Gregorian, Ikaros och Merely. Den senare har även gett ut tre soloalbum. De släppte sin första musik via The Tough Alliance-kopplade Sincerely Yours och i juni 2017 kom deras tredje album via Year0001. Nu kommer fortsättningen och även det släpps via Yung Leans och Viagra Boys bolag.

Young M.A – Trap och hiphop från den Brooklyn-bördiga artisten.

Erika de Casier – Född i Portugal men nu Danmarksbaserad. Hennes take på 90- och 00-talets R&B har skapat klar hajp. En typisk artist för spellistor i stil med Oyster.

Olivia Rodrigo – Har slagit igenom stort med sitt sätt att bygga upp minimalistiska alt-pop-dängor.

Cult Of Dom Keller – Ett härligt sammelsurium av psykedelisk post punk-noise.

Anders Enda Barnet – GAFFAs Emma Rastbäck gav förra plattan 6 av 6. På det nya albumet, som även det släpps via Adore Music, samsas oro och drömmar med orglar, syntar, ett gammalt piano med ännu mer oro och tvärflöjt. Den som söker referenser kommer säkert att kunna höra spår av Warren Zevon, Elton John, Paul Simon och Esbjörn Svensson.

299 – Ett debutalbum från walesiska multi-instrumentalisten och producenten Gavin Fitzjohns. Här skapar han lo-fi-pop som kom till liv efter att han rest runt i USA för några år sen. Långt bort från Gavins vanliga jobb som producent, musiker och låtskrivare med band och artister som Manic Street Preachers, Gruff Rhys, Paolo Nutini och Stereophonics.

Julia Adams – För 15 år sedan upptäcktes hon som gatumusikant, startade bandet Little Marbles (som gav ut tre album), blev sajnad till ett majorbolag och solodebuterade 2015 med EP:n Chanslös Kort därefter förlorade Julia kontakten till sin musik, ju fler som hade åsikter desto mer distanserad blev hon. Men nu debuterar hon med poppoesi med ärliga och värkande texter kombinerat med en känslosam och drömsk ljudbild som numera kännetecknar Julia Adams musik.

Counting Crows – Efter nästan sju års tystnad är nu det Grammy- och Oscar-nominerade bandet tillbaka med helt ny musik till formen av en EP.

ViVii – Den svenska dreampoptrion är tillbaka med nytt album. "När vi växte upp gav måndagar oss alltid en dålig smak i munnen. När vi sen beslutade oss för att ses i studion varje måndag för att skriva musik så blev helt plötsligt den dagen den bästa i veckan. Kanske försökte vi skriva om historien på något sätt. Vår studio är en fredad zon där allt känns möjligt och inga regler måste följas. Så måndag efter måndag flöt förbi och plötsligt hade vi ett album klart", säger ViVii.

Hemliga Klubben På trions debutalbum skildrar de avundsjuka, rädslan om obesvarade känslor och framtidsplaner, tillåtelsen att våga lita på att det är på riktigt, att dribbla bort sig själv och att hantera både den fysiska och emotionella påträngande insikten att det är över. Förutom att skriva på eget material har de skrivit musik till artistkollegor så som Molly Sandén, Alex Järvi, Julia Adams, Felicia Takman och Emil  Gustafsson.

David Myhr – Singer-songwritern presenterar en ny EP som är en fortsättning på det fruktbara samarbetet med Nashville-baserade producenten/musikern Brad Jones (Josh Rouse, Matthew Sweet, Jill Sobule, Marshall Crenshaw) och Andreas Quincy Dahlbäck (Anna Ternheim, Ulf Lundell, Ola Salo, Bo Kaspers Orkester). "Brad Jones peppade mig att börja jobba i EP-formatet. Jag måste säga att jag gillar det. Den här kanske blir den första i en trilogi. Om detta är powerpop–EP:n kanske nästa blir den akustiska EP:n. Och den tredje … Drum&Bass-EP:n!!? Vi får se!"

Armada Lucia – Den välanlitade ljudteknikern Pontus "Pna" Andersson släpper en EP med nostalgiska ekon av 90-tal, indiepop och melodiös rock. Med ödesmättade berättelser navigerar han bland drömmar och minnen av ett liv i skuggan av konsten. För vänner av Kent, The Soundtrack Of Our Lives och The Hellacopters.

Mach-Hommy – Boom bap-vibbar från Newark. För vänner av Tha God Fahim, Medhane och Mike.

Colleen – Den franska kompositören och electronicaveteranen gör sina maskiner hörda igen.

Smiling – Kom till när Johan Hansson Liljeberg (Honningbarna, Skenet Bedrar) började skriva låtar för att distrahera sig från ett relationsuppbrott. Not Rock är bandets första EP och det handlar om vän ibland lite syntbubblig och ibland lite handklappig indiepop.

Division 7 målar med en bred palett av instrument där saxofoner, 80-talssyntar, orgel och fuzzgitarrer samsas. Den tydliga röda tråden är den live-känsla som bandet åstadkommer i studion.

Tony's Tears – Deras musik har beskrivits som cinematisk indie som flörtar med 80-tal och John Maus. Ljudbilden består av effektdränkta syntar och crunchiga trummor med ett fokus på att fånga något nostalgiskt och förvränga det.

Night Beats – Garagerock- och psych-sympatisören Danny Lee Blackwell är tillbaka med ännu ett retrostänkt verk som hämtat från sydstaternas mest vilda västern-minnande områden.

Daði Freyr - Känd som Islands ESC-bidrag både förra året och i år. Nu kommer äntligen en EP fylld med soft feel good-disco och där vi bland annat får till oss en remix av Chromeo. Värt att notera är att Daði Freyr remixades av Hot Chip förra året. Alla gillar Daði Freyr.

Exakt alla skivor hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA