x

31 färska skivor du bör kolla in

31 färska skivor du bör kolla in

Överhuvudtaget låter det nu mer svängigt och fashionabelt om Norrköpingssonen, sannolikt ett resultat av att han har hängt mycket med Noonie Bao och Little Jinder, artister som fokuserar på den mer dansanta sidan av saken. Andra exempel är Sommartider Hej, Markus Krunegårds luftigt euforiska blinkning till Gyllene Tiders slitna dänga, 80-talssyntiga Decemberljus och episka finalen Aldrig Vart Så Här Gammal Förut. - Janne Hallman

Texas – Trevligt nog håller det mesta hyfsad klass. Förutom ett par anonyma alster och inledande Mr. Haze, som har en klar dansbandsvarning över sig, så är de flesta låtarna riktigt lyckade. En behaglig 60-talsfeeling genomsyrar många spår, som Just Want To Be Liked och Had To Leave, med fantastiska inslag av en mariachi-trumpet, och Moonstar, där Nancy Sinatras ande vilar tungt över produktionen. - Janne Hallman

Black Midi – Ynglingarna (som för övrigt möttes på samma musikskola som fostrat Adele och Amy Winehouse) blev ett namn 2019 med Mercury Prize-nominerade debuten Schlagenheim, en platta späckad av avantgardistisk konstrock, friformsjazz och så kallad math rock. Och sånt blir det mer av på Cavalcade, där ofta en överdjävlig mängd infall och idéer ska samsas. Ibland blir resultatet gott, eller åtminstone intressant, men oftast är det för ett ovant öra rena mischmaschet av komplexa rytmer, skrikande saxofoner, galopperande bas, hetsiga gitarrstick. - Janne Hallman

Med en hel karriär av utforskande album i ryggen inom elektronisk dansmusik vill amerikanska Moby nu reprisera sina största stunder. Inte genom nya hits utan genom att återvända till just sina toppar och omarbeta musiken till en mer orkestral och akustisk version, gärna i samarbete med gästartister för att få se den gamla låten genom nya ögon. - Jim Knutsson

81355 – Vad vi ser här är Sirius BlvckOreo Joness och Sedcairn Archives gemensamma projekt. Indianapolis hiphopscens finest. Debuten är hiphop som inte bör klassas som kommersiell men inte heller jobbigt experimentell. Den perfekta mellanvägen.

A. G. Cook – Yep, PC Music-skaparen är redan tillbaka med ett nytt albumverk och visar här upp fina gästspel av Caroline Polachek, Boys Noize och – givetvis – Charli XCX.

Angstkrig – Exakt så skitig som man vill ha samtida black metal.

Bachelor – Melina "Jay Som" Duterte och Ellen "Palehound" Kempner är Bachelor. De blandar sina individuella låtskrivarkunskaper och skapar en samling låtar som gästas av Big Thiefs Buck Meek, James Krivchenia, och Duterte’s partner Annie Truscott från Chastity Belt. Skivan skapades till största del av de två musikerna under isolering. De skapade utrymme i musiken att utforska viktiga ämnen från kärlek till klimatförändringar.

Brodka – Något av det mest intressanta Polens popscen har gett oss den senaste tiden. Denna Żywiec-bördiga och nu Warszawa-boende artisten skickar ut sitt femte studioalbum och det finns en grund i electro-pop även om musiken på sina håll låter rätt rockrusig.

Bruce Lee Band – Ett sidoprojekt av och med Mike Park, Jeff Rosenstock, Dan Potthast och Kevin Higuchi. För vänner av ska och punk.

DMX – Det här är det första postuma albumet från rap-ikonen och skivan bär på en rad ögonbrynshöjande artister som Jay-Z, Nas, Usher, Alicia Keys, Bono och Snoop Dogg.

John Dwyer – Oh Sees-frontaren skickar ut ännu ett album som pendlar mellan jazz, psych, rena experiment och ambient.

Loscil – Ambient.

Lou Barlow – Dinosaur JR- och Sebadoh-medlemmen gör det han gör bäst i eget namn. Sköna harmonier, direkta melodier, lite lägereld-vibb i positiv bemärkelse.

Mustafa – Rösten och soundet som nästan få musiken att kännas som att den har spelats in långt nere på havets botten. Mustafa hajpas nu och med all rätt. Det här är intressant, soft och rätt minimalistiskt på samma gång.

Perturbator – En synthwave-artist som även går hem i metalvärlden.

Poolside – Nudisco och chosefri electronica för vänner av Satin Jackets (som även gästar).

UV-TV – Soundet glider någonstans mellan The Jesus And Mary Chain och Vivian Girls. Dark indie från Florida.

Kele – Bloc Party-frontaren ger ett svävande sound med sitt soloprojekt.

K.D. Lang – Veteranen som du inte för så längesen såg tillsammans med Neko Case och Laura Veirs släpper ett album som ibland låter 80-tal, ibland house-igt och ibland som om den framfördes på en lyxyacht i Karibien.

Shannon McNally – En countryartist som nu kan se tillbaka på en 20 år lång musikkarriär. Musiken är rootsig och känns väldigt autentisk.

Jukka Rintamäki – "Musiken till EP 1 har jag hållit på med ganska länge. Delar av den var musik till en dansföreställning som jag jobbat vidare på, andra delar är helt nya stycken. Musiken är en blandning av cello och blåsinstrument och elektronisk musik. [...] EP 1 är den första av två EP:n som hör ihop. Jag skulle definiera musiken som en slags indie film-musik kanske. Jag ser själv alltid någon slags karaktär eller en stämning framför mig då jag gör musik. Olika stämningar, platser eller en imaginär situation styr musikens riktning, formar den."

Everett Parker – "Det handlar om dig och mig. Om vem som helst. Om att lämna sig själv för att hitta sig själv. Om monster i skogen. Om brinnande nätter. Om att hoppa på båten innan den lämnar hamnen. Såna grejer." Everett Parker serverar folkrock, roots och americana "som om Tom Waits och Neil Young skaffade barn i Twin Peaks" hälsar ett pressmeddelande.

Jacob Douglas – Du har tidigare sett honom i Sonjagon. Sedan bandet splittrades har Jacob släppt en solo-EP  och öppnat för Jung, 1987, Lanterns On tThe Lake & Donovan Frankenreiter samt varit gitarrist åt Rhys. De senaste året har han samlat på sig livshistorier och erfarenheter av utbrändhet, vilket kondenserats i fullängdaren Austers, som fått sitt namn från den mytologiska plats på Fårö, Gotland där Jacob fann lugnet inom sig, och huvuddelen av inspelningen genomfördes. Jacob Douglas står för produktion och spelar samtliga instrument, musikaliskt ligger musikens rötter i den amerikanska singer-songwriter-pop-rocken, starkt influerad av det färöiska landskapet och det omslutande havet. 

Filmmaker – Bakom detta projekt står den colombianske producenten Faunes Efe, som snabbt har gjort sig ett namn med sin dystopiska och episka elektronica.

Johan Ruborg – Med det nya albumet har han haft en annan infallsvinkel och han rör sig bort från det traditionella rocksoundet mot ett ruffare, nästan industriellt ljud, där han integrerar sina rockrötter med ett modernare sound med loopar och samplingar, inspirerad av bland andra Thåström och Tom Waits. Albumet växlar mellan stillsam americana och ren hårdrock.

Blackberry Smoke – De har kallats för "the reigning heavyweight champions of southern rock" och nu släpper den 20-årsjubilerande och Atlanta-baserade kvintetten en hyllning till sina hemtrakter –You Hear Georgia.

Alba August – "Det har varit en resa. Schizofrent. Ena sekunden har jag tittat ut över havet och känt en tomhet och sorg, andra sekunden stått och skrikit i eufori i studion. Lätt i kroppen men tung i sinnet. Men hela tiden tycker jag jag närmar mig mig själv, kärnan, de riktiga känslorna. Jag blir mer komplett och mer mysko för varje dag i studion", har Alba tidigare sagt om inspelningarna på Gotland. På EP:n medverkar Tobias Fröberg som producerat plattan, men även musikerna Lars Skoglund (Lykke Li, Laakso) och Markus Jägerstedt (Robyn, Little Jinder). För vänner av Florence And The Machine.

Easy Life – Easy Life är bandet som balanserar mellan solstänkt indiepop och svängig R&B vilket verkligen har gått hem i England och även nu i Sverige då bandets singel Skeletons ligger på rotation i P3:s spellista.

Amanda Fondell – Om Pt.1 var en introduktion till Amandas tankar så är Pt.2 en fördjupning. I de fem låtarna på EP:n benämner Amanda Fondell både positiva och negativa känslor, men något som är tydligt är att kärleken får ta mycket plats.

Bladee – Yung Leans gode vän och medmusiker som givetvis också är en del av Year0001-gänget bygger vidare på sin experimentella pop och cloud rap.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA