x

Drömmer du också om att kunna spela in en skiva?

Drömmer du också om att kunna spela in en skiva?

Det finns många duktiga musiker i vårt avlånga land som bara har en dröm - att kunna leva på sin musik eller sin sång. Helgjobb på stans barer och restauranger, och kanske till och med några lokala musikfestivaler i all ära, men det de flesta önskar sig är att kunna spela in en egen skiva.

Om du är riktigt duktig kanske det du tjänar på din musik kan få din dröm att gå i uppfyllelse, eller någon skivproducent upptäcker dig, men om du har bestämt dig för att verkligen satsa på en karriär inom musiken kan du också välja att ta ett lån.

När det kommer till att ta en kredit är det många som föredrar det man kallar ett lån utan kreditupplysning, se lån utan UC. UC är Upplysningscentralen, som gör kreditupplysningar på privatpersoner såväl som på företag. Om du sedan tidigare har en betalningsanmärkning är det ditt bästa alternativ för att få en kredit, men det är även en fördel om du inte vill att din låneansökan ska registreras hos dem. Många låneansökningar sänker nämligen din kreditvärdighet, och kan i värsta fall göra det svårt för dig att få ett lån i framtiden eller att din räntesats blir högre.

Fördelarna med att ta ett lån utan UC kan vara många. 

  • När du tar ett lån utan UC behöver du inte några förklaringar vad du vill ha pengarna till - det är helt upp till dig. Ingen banktjänsteman kommer att ställa några frågor och ställa krav.
  • Du får snabbt tillgång till pengar. De flesta långivare som inte använder sig av UC ger dig ett preliminärt besked så fort du skickar din ansökan, sedan är pengarna oftast på ditt konto inom 24 timmar.
  • Din kreditvärdighet påverkas inte.

Tänk på detta innan du tar ett lån för att spela in en skiva 

  • Undersök noggrant hur mycket det kostar. Hur mycket kan du lägga själv genom sparpengar och hur mycket behöver du låna? Fall inte för frestelsen att låna lite extra “ifall att”, ju mer pengar du lånar desto mer måste du betala tillbaka i form av ränta.
  • Hur lång tid kommer du att behöva för att betala tillbaka lånet? Det är viktigt att göra upp en realistisk plan, för att inte riskera straffavgifter för förseningar eller att få en betalningsanmärkning för att du inte kan betala tillbaka lånet inom den överenskomna tiden. Se till att den extra månadskostnaden lånet innebär passar in i din budget.
  • Använd dig av en jämförelsesida där du klart och tydligt kan se villkoren hos en mängd olika långivare på en och samma gång. På så vis vet du att du alltid väljer det bästa alternativet för dig och dina behov.

Det kan även vara ett alternativ att vända sig till en trygg låneförmedlare. En sådan samarbetar med en mängd olika långivare. Här har du fördelen att kunna få fler olika låneerbjudanden för att sedan enkelt välja det erbjudandet med lägst räntekostnad och bra övriga villkor. Trots att du kan få en mängd olika erbjudanden att ta ställning till så kommer du ändå att hålla din kreditvärdighet mer eller mindre intakt då en förmedlare enbart utför en enda kreditupplysning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA