x

Summerburst satsar på att genomföras i år

Summerburst satsar på att genomföras i år

Summerburst meddelar att festivalen satsar fullt ut på att ske 2021. 10 juni presenteras delar av sommarens internationella lineup.

– Givet att vi når nivå fyra eller högre i regeringens öppningsplan så ser vi möjligheter att genomföra Summerburst i sommar, säger Anders Boström, festivalgeneral för Summerburst, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har bestämt oss för att satsa fullt ut och är mer än redo. Alla våra undersökningar och att så många har valt att behålla sina biljetter visar att publiken också är det.

Om Summerburst kan genomföras i sommar blir festivalen det första stora svenska evenemanget sedan nedstängningen i mars 2020.

– Vi har förberett och jobbat med planering för evenemang i över ett år med ytor, publikflöden och tekniska lösningar. Trygghet i alla former för våra besökare är vår absoluta prioritet och vi kommer naturligtvis följa de då rådande föreskrifterna. Om läget förändas och festivalen inte skulle kunna gå att genomföra får besökarna självklart överföra sina biljetter till nästa år eller få pengarna tillbaka, säger Anders Boström.

Klara för festivalen är sedan tidigare producenten DJ Snake, Coone och Will Sparks.

Om allt går som det ska så sker Summerburst på Ullevi 3-4 september.

38 färska skivor du bör kolla in

38 färska skivor du bör kolla in

AV / Daniel Horn
FOTO / Peter Ash Lee

OBS! Alla skivsläpp hittar du i en spellista längst ner i artikeln.

Japanese Breakfast – Att Jack Tatum, alias Wild Nothing, producerat Jubilee blir faktiskt ganska uppenbart, inte minst i andra spåret Be Sweet som förutom att gästsjungas av Jack faktiskt mer låter som ”Wild Nothing Featuring Japanese Breakfast” än tvärtom. Att placera den som andraspår sopar bort alla spår av självupptagenhet från Michelles sida – värmande. Även om det går att hitta ännu starkare spår sticker Be Sweet ut som skivans klart svängigaste stund. - Alex Petterson

Cherrie – Ljudbilden består ofta av tung släpig bas och stabila beats och ovanför det en lekfullt svävande men samtidigt distinkt själfylld röst. Tempot är dock inte alltid det lägsta utan popdängan Sommardag bjuder till exempel på vårkänslor som spritter nu när sommarhimlen är runt hörnet. - Jim Knutsson

Norrköpingsbandet Corduroy släpper sitt självtitulerade debutalbum av reverbdränkt drömsk indie eller kunglig shoegaze om en så vill, där blicken ner längs med Manchesterbyxorna till slut når skorna. Gitarrerna svävar runt ledstjärnan i de brittiska förebilderna Slowdive och det är bara att dyka ner i ett nostalgiskt 90-talsdjup, då samhället fortfarande inte snurrade lika fort runt oss som nu och då de vildvuxna luggarna duggade tätt så att de ljusskygga musikerna hade något att gömma sig bakom. Nuförtiden ser världen annorlunda ut när öppna kontorslandskap har ersatt K-märkta indieklubbar, men det struntar Corduroy i. - Jim Knutsson

Om du lyssnade på indiepopbandet Ingenting under deras storhetsperiod sent 00-tal så har du redan hört Love Truls som sexåring sjunga refrängen i låten Satans Högra Hand. Nu har han växt upp och öppnar upp pojkrumsdörren på glänt till vuxenlivet där det strömmar ut skandinavisk solblekt indie. - Jim Knutsson

Cleopatrick – En rockpowerduo det snackas en hel del om. Rivig och fuzzig rock för vänner av Royal Blood, Johnossi och tidiga Death From Above 1979.

Crowded House – Bandets första album sedan 2010.

Gary Louris – En fullängdare från The Jayhawks frontman och du kan även höra bandets americana i detta.

Hildegard – Detta är produkten av den kanadensiska singer-songwritern Helena Deland och landskvinnan, producenten och multi-instrumentalisten Ourielle Auvé, också känd som Ouri. Resultatet är repetitiv, alarmerande schizofren drön-techno, ömsom angelisk, ömsom kakafonisk. I sina bästa stunder låter det som ett skogsrejv klockan 07, och det är väl bra. - Andreas Bäckman

Jána – Hennes huvudinfluenser kommer från artister så som Erykah Badu, Frank Ocean men även klassisk rock så som Queen och allt blandas till ett eget distinktiva sound av drömsk R&B och svävande, minimalistisk electronica toppad med en mjukt släppande vokal. Nu släpper hon sin andra EP där hon fortsatt samarbetet med Erik Brodin från Little Dragon men också med den brittiska basisten Been Reed som är känd för sitt arbete med bland annat Frank Ocean, David Byrne, Peter Gabriel, Sampha, Ibeyi och Jai Paul.

Lil Baby, Lil Durk – Grammy-nominerade Lil Baby har varit en av de mest hyllade namnen inom trap sen 2017. Här teamar han upp med Lil Durk, en Chicago-bördig rappare som har haft en liknande framgång.

Liz Phair – Den hyllade rockartisten släpper sitt första album med originalmaterial på elva (!) år.

MNDSGN – New Yersey-artisten bjuder in till en funkig värld som skulle kunna vara ett soundtrack till en porrfilm från 70-talet.

Nephila – Det hyllade svenska psykedeliska rockbandet hämtar näring från heavy blues, folk/prog, teater och folklore.

Peter Rosenberg – DJ och morgonshow-värd och nu släpper han sitt debutalbum fyllt med underground-hiphop. Det gästas dessutom av Westside Gunn, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah och Styles P, Roc Marciano, Smoke DZA, Homeboy Sandman och ny talang som Flee Lord och Stove God Cook.

Poté – Skapar oerhört intressant och eklektisk dansmusik som kan flörta med popstrukturer men också vågar vara experimentell och svävande. Damon Albarn gästar på ett spår.

Red Fang – Börjar bli riktiga veteraner inom stonerrock.

Rise Against – Mer av den powerfyllda köttiga och arenaglada punkrocken.

Rostam – Den Grammy-belönade låtskrivaren och producenten Rostam Batmanglij släpper sitt andra fullängdsalbum Changephobia. Albumet har personligt avtryck med tvivel som ett centralt tema. Rostam har ett förflutet i det hyllade bandet Vampire Weekend. Som producent ligger han bland annat bakom album från Haim och han har även jobbat med Frank Ocean och Maggie Rogers med flera.

Sedibus – Alex Paterson från The Orb experimenterar vidare.

Wolf Alice – Att skriva en uppföljare till förra albumet Visions Of A Life var tufft för bandet. Framgången med den skivan i kombination med de många månaderna på turnén - alla shower och flyg, hotell och långa bussresor, hade kreativt tagit ut sin rätt. De flyttade in på ett Airbnb i Somerset, och det var här de omkonfigurerade vilka de var tillsammans. De började arbeta med nya demos i en ombyggd kyrka. Dessa demos utvecklades till Blue Weekend, som är producerad av Markus Dravs (Arcade Fire, Björk, Brian Eno, Florence + The Machine).

San Holo – Har sedan debuten 2018 blivit en stor stjärna inom elektronisk musik med över en miljards streams sammanlagt. Det nya albumet gästas av bl.a Bipolar Sunshine, Weezers sångare  Rivers Cuomo och Chet Parker. 

Night Beats – Garagerock- och psych-sympatisören Danny Lee Blackwell är tillbaka med ännu ett retrostänkt verk som hämtat från sydstaternas mest vilda västern-minnande områden.

Hailu Mergia, The Walias – Nu återutges duons andra album Tezeta som under tre decennier varit nästan helt omöjligt att hitta. Albumet gavs ut 1975 och såldes som kassett i bandets egen musikaffär i Addis Abeba och i Grekland, men tack vare skivbolaget Awesome Tapes From Africa släpps nu albumet på både på CD och LP för första gången. Hailu Mergia & The Walias är pionjärer inom den etiopiska musikscenen. Från att börja som husband gick de sedan till att spela in egna album, öppna egen studio samt att turnera utomlands, allt finansierat på egen hand.

James – Yes, britterna är tillbaka med sitt 16:e album i ordningen. Skivan är producerad av Jacknife Lee (U2, REM, Snow Patrol, The Killers).

Raheem DeVaughn, Apollo Brown – "Lovesick is a collaboration between the 3x Grammy-nominated singer Raheem DeVaughn and legendary hip-hop producer, Apollo Brown, best known for making hip-hop so grimy that it permanently lodges in your lungs and underneath your fingernails."

Adult Oriented Pop – är Stockholmsbaserade Martin Fogelström och Mattias Gustavsson och deras andra album följer det självbetitlade debutalbumet från 2019, som släpptes när de fortfarande gick under det kortade namnet AOP. Det är drömskt och luftigt, en blandning av klassiska influenser och tropisk psykedelisk pop, där namn som Carole King, The Carpenters och Fleetwood Mac alla nämns som inspiration.

Felicia Takman – Hennes nya EP utgör första delen av hennes kommande debutalbum. "Om albumet på det stora hela beskriver ett break up och att komma över någon på ett filmiskt, lite överdramatiskt vis från början till slut, så är den här EPn den första scenen där relationen går i kras. Händelseförloppet från första känslan av att man inser att de börjar rinna över till att man faktiskt packar väskan och drar. Nästa del av albumet kommer vara mer öppen, stökig och impulsiv, och handla mer om vad som händer efter ett break-up".

Fricky – "De senaste 3 åren har varit de mest omtumlande och intressanta i mitt liv. Det känns som att jag redan pratat om det här, men faktum är att jag aldrig kunnat sammanfatta det tidigare. Under en lång tid gick jag emot flödet och trotsade friktionen med hela min kraft. Tillslut blev jag så dränerad att jag va redo att lägga ner. Det tog mig flera år att acceptera platsen jag befann mig på, och att våga åka med i friktionen istället för att jobba emot den. Det jag berättar hoppas jag ska lämna den som kliver in i det med ett snett leende på läpparna och några tårar. Det kan jag såklart inte styra över. Men det är så jag kommer lämna den här tiden."

The Rhymes – "Vi spelade in de fyra låtarna i somras. Vår Sverigeturné och Tysklandsturné hade ställts in, så vi hade överflöd av tid, men inga inkomster från gig." ddningen för bandet blev en crowdfundingkampanj, där fansen gick in och stöttade så att de fyra låtarna kunde skapas och färdigställas. "Soundet för EP:n är svenskt nittiotal upptäcker arenarocken och får hybris. Därför låter det som om Brainpool och Wannadies varit förband till Springsteen på Ullevi. Vi är enormt tacksamma för stödet vi fått, och de här sångerna är våra fans sånger."

Immanu ElDistance är en 31 minuter lång resa bestående av fem spår som har skrivits, producerats och spelats in under covid 19-pandemin. "Det är första gången vi gör ett konceptuellt album baserat på övervägande instrumental/ambient musik med bara ett fåtal inslag av vokal- och textarrangemang. En annan kul detaljär att albumet har gjorts möjligt och finansierats av våra lyssnare via Patreon."

Mimi Bay – Redan som 14-åring började hon, självlärd, skriva och spela in sin musik, som hon sedan delade på nätet. Den slog snart an hos alla de som, alltmer frekvent, besökte hennes YouTube-kanal som växte organiskt till en kvart miljon prenumeranter. Som en förlängning av det här fick hon snart 20 miljoner streams på Spotify. Sovrumspop.

Jubël – Sebastian Atas och Victor Sjöström har släppt musik tillsammans som Jubël sen 2017. De fick sitt stora internationella genombrott 2018 med covern Dancing In The Moonlight och har sedan dess släppt singlar som Someone, On The Beach och Weekend Vibes.

Van Canto – Ett a cappella-metal-band från Tyskland som grundades 2006 och består av fem sångare och en trummis. Även om de ofta betecknas som en a cappella-ensemble använder de riktiga trummor i sin musik, i stället för beatboxing.

Flotsam & Jetsam – Ett amerikanskt thrash metal-band som bildades 1981 som Paradox i Phoenix, Arizona av Kelly David-Smith och gitarristerna Pete Mello och Dave Goulder. Sedan anslöt även Jason Newsted, som senare blev basist i Metallica.

Atreyu – Ett amerikanskt metalcore-band från Yorba Linda, Orange County, Kalifornien, bildat 1998. Ursprungligen kallade man sig Retribution men valde att byta namn till Atreyu efter en figur i filmen Den Oändliga Historien.

Hot Shell Tribe – Med det här soloprojektet byter Johan Rahmström från den romantiska popduon Sthlmiana språk från svenska till engelska. Sångaren, låtskrivaren och producenten plockar från syntfärgad new wave från 80- och 90-talet, new romantic och modern electronica. Musikaliskt kommer influenserna från alla möjliga håll, men grundas i en kärlek till singer-songwriter-genren när den blandas upp i synt och electronica. Från romantiska klassiker till mörka låtar av husgudarna Depeche Mode.

Ekkvartetten – Bildades i Göteborg 2017 och har skrivit och spelat modern jazz tillsammans sedan dess. Flytt är ett projekt som följt med dem i över två års tid. Efter att ha komponerat all tidigare musik kollektivt genom att låta materialet växa fram organiskt i replokal, ville de inför detta albumprojekt utmana sig med några förhandsbestämda principer. "Vi landade i att dela upp låtskrivandet mellan oss och sedan skriva varsitt interlud som flätade samman de fyra huvudspåren."

Seinabo Sey – I det här projektet ser vi artisten och låtskrivaren Seinabo Sey skapa en ny musikalisk värld, som har påverkats av hennes reflektioner över den postpandemiska stämningen. Budskapet grundas i fred, en lovsång till naturen, självkärlek, trots och ambition. För att fånga rätt känsla kanaliserades stämningen i gammal R&B, afrobeats och den lugna omgivningen på Gotland, där hon tillbringade mycket tid under karantänen.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA