x

Belarusisk postpunk till Sverige – Molchat Doma kommer hit

Belarusisk postpunk till Sverige – Molchat Doma kommer hit

Belarusiska Molchat Doma har fått ett brett genomslag via appen TikTok och låten Судно (Sudno) som använts av tusentals användare. Men en bra bit innan de blev TikTok-allmängods uppmärksammades deras belarusiska postpunk här på GAFFA med en rad "bäst just nu"-artiklar.

Senare kom vi även att intervjua bandet, en intervju vår skribent själv kallade något av det märkligaste han har gjort. Läs den här längre ner under nyheten.

2020 kom albumet Monument – uppföljaren till Этажи (2018). GAFFAs Emil Viksell delade ut 5 av 6 stjärnor och skrev bland annat:

"På trions tredje album fortsätter de sin vana troget att vara helt konsekventa med sin postpunkiga diktaturestetik, både när det kommer till ljud och bild. Men paradoxalt nog är Molchat Doma sin strikthet till trots ett band som tänjer sitt uttryck ganska långt. Från cold wave till dark wave till syntpop till fan och hans morsa. Ibland närmar sig tilltalet till och med något slags pajig östblocks-schlager. Ibland drar jag mig till och med till minnes Nordpolens sätt att iscensätta en korsning mellan valfri Aki Kaurismäki och Torsk På Tallinn.

Allt det här hade räckt mer än väl, men trion lyckas dessutom ständigt få sina brutalistiska betongklossar till låtar att svänga. Man kan väl anta att gruppen besjunger fantomsmärtorna efter den sovjetiska regimen, men denna klagosång fångar på sätt och vis in den industriella världens innersta väsen. Gråa himlar, sot och cement. Och individer som ser sina egna känslor genom glasbetong."

Nu gör sig gruppen, som ligger på skivbolaget Sacred Bones, redo för Sverige. Du ser dem i Slaktkyrkan i Stockholm 11 november. Biljettsläpp fredag 11 juni klockan 11.00 via Luger.se.

Mörk postpunk från Belarus – intervju med Molchat Doma

Mörk postpunk från Belarus – intervju med Molchat Doma

AV / Jonathan Eklund FOTO / Stas Kard

– Vi strävar inte efter någonting. Vi gör bara som vi vill. Sen är det väldigt tacksamt att många verkar gilla det.

Молчат Дома / Molchat Doma har de senaste åren tagit sig från Belarus och ut i världen med sin version av post-punk och new wave. Förra plattan Этажи / Etazhi var det definitiva genombrottet, nu har trion skrivit på för kreddiga labeln Sacred Bones, som också släpper nya albumet Монумент / Monument. Men att nå framgång har aldrig varit en drivkraft från början, inte ens i starten. För då i början var drömmarna högst modesta.

– Vi ville väl spela utomlands, mer specifikt då var väl Ryssland, haha. Det handlade aldrig om att bli kända, vi ville bara spela det vi själva ville.

Det finns en hel del som försvårar den här intervjun. En är att bandet inte pratar engelska – och att jag inte kan göra mig förstådd på något språk de talar. Därför görs intervjun via mejl och översättare. 

Svaren blir därefter. Som när jag på frågan vad som skiljer Monument från förra albumet, rent soundmässigt, får svaret “Pumped!”. 

En annan är att de kommer från Belarus. Det i sig är väl egentligen inget problem, det hade snarare varit väldigt intressant att prata om hur det är att leva och verka i “Europas sista diktatur”, som landet brukar kallas. Men tyvärr blir det inget av det. Förståeligt nog vill bandet inte svara på några politiska frågor, det kan helt enkelt skapa alldeles för mycket problem, så närmare än så här kommer vi aldrig.

– Det är inte den lugnaste av tider i Belarus just nu och många håller inte på med musik. Om det ens finns några konserter sen är de väldigt underground, det är ju ändå fortfarande en pandemi.

TikTok-hajp

Molchat Doma fick en oväntad skjuts under våren när de blev virala via TikTok. Det var användaren Leon Verdinsky som klippte ihop ett montage av filmsnuttar från när han bodde i Ryssland och musiksatte det med Molchat Doma-låten Судно (Борис Рыжий) / Sudno (Boris Ryzhy). Sen tog allting fart. Klippet har nu setts över 7,2 miljoner gånger, över 100 000 har gjort egna TikTok-inlägg med låten som också nådde förstaplatsen på Spotifys amerikanska virallista – och andraplatsen på den globala.

Hur sugna Molchat Doma är att prata om det här? Inte alls. I en PDF som skickas ut tillsammans med intervjusvaren har de plitat ned lite information som många journalister frågar om. När det gäller hela TikTok-grejen nöjer de sig med att bara länka till en Pitchfork-artikel. Att den sen inte ger svar på hur bandet ser på att de blivit ett fenomen på internet spelar ingen roll.

Oavsett är bandet nu alltså aktuella med Monument, deras tredje album. Och vägen till att få det klart har varit väldigt annorlunda. De började skriva mellan två turnéer, men en pandemi kom emellan och den andra turnévändan ställdes in.

– Det gav oss massa tid att färdigställa albumet, men det gjordes inte utan incidenter. En av oss blev sjuk i corona och fick stanna hemma länge, vilket gjorde att vi inte kunde jobba alls ett tag.

Molchat Domas texter är dränkta i mörker, översätter man titlarna på Monument får man till sig saker som drunkna, dömd och inte roligt. 

– Det handlar om relationer mellan människor. I stort sett all text är skriven utifrån egna erfarenheter. Så vi delar bara med oss av sånt vi varit med om.

En låt som Ленинградский Блюз / Leningradskiy Blues sticker ut. Vad handlar den om?

– Det är nån form av variant på Eagles Hotel California, bara att den här handlar om Leningrad (nu St Petersburg). Ingen kommer berätta för dig om storyn är sann eller inte, så vi lämnar det bara åt lyssnaren.

Vid två tillfällen har Molchat Doma spelat på svenska festivalen Kalabalik på Tyrolen, som de gärna hyllar. De nämner band som Vanligt Folk, Viagra Boys och Agent Side Grinder när svensk musik kommer på tal – innan de såklart kastar in ABBA i leken också. Men när bandet skulle göra en spellista med gamla klassiker är det ett annat, lite oväntat, svenskt band som får plats, Secret Service med låten Flash In The Night.

– Alltså, det är en väldigt känd låt som jag tror att alla känner till. Det kommer nog från min barndom, att mina föräldrar liksom lyssnade på den och att jag ofrivilligt gjorde det också. På nått sätt letade den sig in i mitt huvud nu igen.

Vem? Egor Shkutko och Roman Komogortsev träffades på universitet 2010, och började göra musik tillsammans med vännen och sångaren Aleksey runt 2016. Men under arbetet med första albumet С крыш наших домов / S Krysh Nashikh Domov lämnade Aleksey bandet. Egor tog då över mikrofonen och Pavel Kozlov tillkom.

Vad? Mörk post-punkig new wave om alltings elände. Eller nåt sånt. De har om och om igen jämförts med band som Joy Division och Siouxsie And The Banshees men har själva också uppgett att de inspirerats av rysk 80-talsrock, med band såsom Kino.

Var? Molchat Doma är från Minsk, huvudstad i Belarus. En stad de beskriver som “en post-sovjetiskt tyst stad, där inte så mycket händer”.

LISTA: The Knifes 20 bästa låtar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA