x

Svenska artister öppnar Dalhalla i sommar

Svenska artister öppnar Dalhalla i sommar

7 juli arrangeras sommarens allra första konsert i Dalhalla. Då får du se Stiko Per Larsson, Vilma Flood och Broder Henrik Rapp – alla med Dalarna-anknytning. 

– Efter det här året vill vi verkligen återstarta livemusiken ordentligt. Och det kan inte bli mäktigare än att få göra det med tre av Dalarnas bästa artister på Sveriges bästa konsertarena, säger Daniel Olsson, verksamhetsledare på Dalapop, som arrangerar kvällen.

Kolla in mer info om varje akt för kvällen (arrangörens beskrivning):

Stiko Per Larsson

Stiko Per Larsson är en sjungande låtskrivare, vars musik är sprungen ur den akustiska rocken, färgad med en smula folktradition. Texterna vill fånga det vackra i det enkla. En unik röst, historier och sånger om kärlek och kamratskap i ett vankelmodigt land.

Stiko Per har bokstavligen vandrat sig fram genom landets stora och små musikscener under en lång tid nu och har byggt upp en stor och trogen skara följare. 450 konserter under 12 års turnéer till fots mellan 2007 och 2018. Nära 1000 mil till fots på turné gav över 2 miljoner kronor insamlat till SOS Barnbyar och Barncancerfonden. Stiko är på riktigt.

Under pandemitiden sänder Stiko livestreamserien "Er röst i hatten". Konserterna har engagerat tusentals fans och nått långt över miljonen visningar. Närheten och kommunikationen med tittarna har knutit väldigt starka band mellan Stiko och publiken. Hans sjunde album Fri Fågel släpptes 29 januari 2021.

Vilma Flood

Med sin kritikerrosade skiva, Moodswinger från 2019, blev Avestabördiga Vilma Flood en angelägenhet inte bara för den bluesrörelse där hon fick vässa sina armbågar. Snarare hade hon placerat sig mitt i centrum av Sveriges hungrigaste indiefolk-talanger, vilket kröntes med en plats i programmet på den prestigefyllda festivalen Sthlm Americana samma år.

”Även om vi talar en sorts traditionalism låter det inte riktigt som någonting annat” skrev Pierre Hellqvist på Sonic Magazine som var på vippen att dela ut högsta möjliga betyg och tog särskilt notis om Vilmas oerhört karakteristiska röst. Denna ovilja att definiera sig själv bevisades ytterligare på singlarna ”End” och ”Chest” som båda släpptes i skuggan av pandemin. Nu har hon kontrakterats till legendariska skivbolaget Startracks och ett nytt album är i görningen.

Broder Henrik Rapp

Broder Henrik Rapp är en 29-årig artist från Falun som skriver pop/rock med stort fokus på text. Sedan 2018 har han släppt två album som rönt stor uppmärksamhet i pressen och hyllats för sin moderna lyrik och höga verkshöjd. Hans musik har bland annat omskrivits i Expressen och Aftonbladet av Per Bjurman och Lars Lindström. Hans senaste album gästades av Peter Morén (Peter Bjorn and John) och skådespelaren Reine Brynolfsson.

Broder Henrik Rapps produktion har belönats med två priser på Dalecarlia Music Awards (årets nykomling och årets album), samt varit en av kanditarena till det rikstäckande GAFFA-priset i kategorierna årets nykomling och årets pop/rock. Han har spelat på festivaler som Way Out West och Peace & Love. 2019 genomförde han en landsomfattande turné där han bland annat delade scen med artister som Moneybrother, Ebbot och Thomas Stenström.

Spelningen med dessa tre sker 7 juli i Dalhalla Rättvik, som kan ta in 500 personer. Biljetter finns att köpa på Dalhalla.se.

Här är årets mest kritikerhyllade album hittills

Engelska Wolf Alices tredje studioalbum Blue Weekend, som släpptes förra veckan, har tagits emot med hyllningar av kritiker och fans över hela världen.

Fullängdaren är årets högst rankade album hittills på webbplatsen Metacritic, där man samlar ett stort antal engelskspråkig medias recensioner och räknar ut snittet med skalan 0 till 100. Här får albumet betyget 97 av 100.

Det engelska musik- och kulturmagasinet NME har till exempel gett albumet 5 av 5 möjliga stjärnor och skriver i sin recension: "Another Ice-cold masterpiece that further cements [Wolf Alice's] place at the top of British music,". The Telegraph, The Guardian, The Independent och DIY Magazine ger också toppbetyg.

GAFFAs recensent Jonathan Sindihebura är dock inte helt övertygad, nöjer sig med 3 av 6 och skriver bland annat:

"Värst är det när det blir så. När det låter som Beach House för Rix FM på delar av Lipstick On The Glass, och när det låter som Cigarettes After Sex för pietister på första halvan av How Can I Make It OK? Bäst är ändå den finpolerade, välgenomtänkta, urrena produktionen. Det går att nöja sig med den och flyta med. Bli däremot inte besviken om du dyker ner för att söka efter något djupare och inte hittar mycket på havsbotten."

Lyssna på skivan och skaffa dig en egen uppfattning:

Här festar Kulusevski med 1.Cuz – nu har han covid-19


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA