x

Belle & Sebastian, The Kooks, Wolf Alice och Madrugada till Sverige

Belle & Sebastian, The Kooks, Wolf Alice och Madrugada till Sverige

Nu blomstrar det på konsertfronten. Idag skickar arrangören Luger ut hela fyra kommande konserter med några av indievärldens mest omsusade band, nu som då. Vi har sammanfattat läget.

The Kooks – Annexet i Stockholm 11 mars 2022

I år var det hela 15 år sedan The Kooks släppte sin hajpade debutskiva Inside In/ Inside Out. "Med sin perfekta hybrid av 60-tal, 90-talets britpop och det då färska millenniets nya våg av indie tog The Kooks inte bara Storbritannien utan hela världen med storm", som arrangören skriver i ett pressmeddelande. För att hylla skivan och de lyssnare som hållit den levande genom åren har nu The Kooks bestämt sig för att åka på en stor turné där de spelar skivan i sin helhet – plus en hel del andra favoriter.

Belle & Sebastian – Trädgår’n i Göteborg 21 april, Filadelfia i Stockholm 23 april

Efter att spenderat stora delar av sitt sena 80-tal och tidiga 90-tal inomhus med kroniskt utmattningssydrom var Stuart Murdoch till sist redo att ge världen sin musik. Tillsammans med ett par vänner från universitet bestämde han sig för att spela in debuten Tigermilk (1996). Gruppen döpte sig till Belle & Sebastian och resten är, som det heter, historia. Det skotska bandet kom att bli ett av historiens längsta och mest älskade indiepopakter. Med sin kärlek till 60-talets kammarpop, northern soul, Orange Juice och The Smiths har Belle & Sebastian fortsatt att leverera musik. Det har hittills blivit över tio studioalbum totalt varav det senaste är Days Of The Bagnold Summer (2019).

Wolf Alice – Pustervik i Göteborg 21 februari

Den anrika musiktidningen NME höll inte tillbaka när de recenserade Wolf Alices andra album Visions Of A Life där de både ställde och besvarade frågan: ”Best band in Britain? 100 percent”. Och NME är långt ifrån ensamma om att betrakta Wolf Alice som rockens nya fanbärare. Efter den Mercury Prize-vinnande skivan var förväntningarna på Wolf Alices uppföljare stora och nu är det nya albumet Blue Weekend ute. Vid tidpunkten skivan släpptes blev plattan också den mest kritikerälskade i år, enligt Metacritic.

Madrugada – Berns i Stockholm 13 mars

Berättelsen om Madrugada fick ett tragiskt och abrupt uppehåll då bandets gitarrist Robert Buråd avled 2007, men 2019 åkte det hyllade norska bandet på en välbesökt turné för att fira debutskivans 20-årsjubileum. Samma år kom också den nya singeln Half-Light. Nu tar bandet åter upp sin turné med ett Sverigebesök på agendan.

LISTA: De fem bästa fotbollslåtarna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA