x

31 färska skivor du bör kolla in

31 färska skivor du bör kolla in

OBS! En spellista med alla skivtips finns längst ner i artikeln.

Sommaren 2020 släppte Stockholmsduon Carl Leandersson och Viktor Westerberg sin första singel som Tomode. Nu är debut-EP:n Synergy här med fem funkiga feta spår. Att kalla denna svenska disco för medryckande är en smädelse mot ordet. Carl och Viktor har gjort musik som får dig att känna äkta optimism, utan en självskadeplågande naivitet. Det behövs nämligen ingen, funken har tvättat bort samhällets ärr. Du är fri att tro igen. Synergy är nedvävda fönster i en bil farandes på en sommarväg. Synergy är hypnos, rytmer och glada Golden Retrievers. Synergy är jord, vind och eld. - Daniel Hånberg Alonso

Francis Lung, alter ego för Tom McClung (medlem i avsomnade WU LYF), visade redan på debuten A Dream Is You att han hade näsa för medryckande, klassiska popmelodier. Det har Manchester-sonen utvecklat på sitt nya album, med den sakrala titeln Miracle. Men mirakel behöver inte nödvändigtvis ha med religion, gudar eller kyrklighet att göra, utan kan lika gärna handla om andlighet eller själsliga frågor. - Janne Hallman

Förutsättningarna för Helloweens bästa skiva på åtminstone 30 år är många, och i mångt och mycket presterar alla sitt yttersta. Dani Löbles rövtajta smatter, Markus Grosskopfs framträdande basklättrande, sylvassa trillinggitarrer från Weiki, Gerstner och Hansen – allt finns här. Kiskes falsett har inte åldrats en dag, och Andi Deris (sångare sedan 1994) är direktören som står stadigt i centrum. Och kan det vara deras snyggaste omslag någonsin? - Jesper Robild

Vacation Forever – Efter två EP:s är det nu dags för debutalbumet. The Jesus And Mary Chain-doftande Pop Up In My Head (där eminenta Esther gästar på förförisk visksång) är riktigt bra, liksom singeln Ride Or Cry med sina feta Cure-vibbar. Jag gillar också den drömska och melankoliska 21 Days, samt stillsamma kärleksballaden I Wish I Didn’t Love You, vars produktion nuddar vid Pink Floyds 70-tal. - Janne Hallman

En kan lita på att rapparen Mykki Blanco alltid är lika fräck som en katt och tar med en på en ny musikalisk resa som överträder alla gränser när hon på nya minialbumet Broken Hearts And Beauty Sleep samarbetar med bland andra Blood Orange i saxofongästande It's Not My Choice. En lämnas inget val mer än att säga fuck it, jag följer med på resan och skakar på rumpan där texterna snabbt avhandlar allt från Free Britney-kampanjen till skämtsamma sexuella möten med skinkluktande penisar över moderna hip hop-beats och ett retrosouligt groove. - Jim Knutsson

Den ensamme jägaren Hemi Hemingway har omlokaliserat från Nya Zeeland till London för att finna bättre jaktmarker på det perfekta soundet av naiv 60-talspop och diskant elgitarr, som allt från skotska The Jesus And Mary Chain till danska The Raveonettes har letat efter genom åren med stor framgång. På debut-EP:n väcker han The Ronettes, The Shirelles och The Shangri-Las lik till liv igen genom en glittrande omfamning av den tidlösa kärlekstörsten som kanske nådde sin musikaliska peak på 60-talet. - Jim Knutsson

Fear Factory – Tack vare fansens ovärderliga stöd verkar Bell och Cazares ha skärpt skrivandet. Bells växelvisa rensång och growl har förstås förlorat spänst efter snart 30 år, men vissa resurser finns kvar och lyssnaren naglas fast i både Recode och Disruptor. Musikaliskt är det också riktigt bra på sina ställen; Fuel Injected Suicide MachineManufactured Hope och finallåten End Of Line har närapå lika mycket energi som materialet från tidigt 1990-tal. - Kristofer Hadodo

Kings Of Convenience – På nya plattan serverar de elva låtar med samma finess och skicklighet som tidigare. Stämsången är bländande, arrangemangen smakfulla och melodierna omedelbara. Erlend Øye och Eirik Glambek Bøe, som möttes i Bergen i mitten av 90-talet, är så självklara ihop; det är som om de var födda till att göra mjuk folkpop tillsammans. - Janne Hallman

Amythyst Kiah – En southern gothic-sångerska född Chattanooga men som nu lever och verkar i Johnson City.

Andrew Hung – Ena halvan av Fuck Buttons skapar experimentell rock.

Anoraak – En av samtidens mest intressanta disco-producenter skickar ut en EP.

Benjamin Francis Leftwich – Den engelske singer-songwritern sysselsätter sig med indiefolk.

DAGR – Los Angeles-duon tar här bland annat hjälp av 00-talets glitch queen Uffie, som sin vana trogen levererar en klassisk banger fylld med tunga beats, ljudet av tonvalstelefoner och distade syntar. Det är inte utan att man med en liten tår i ögat minns när Ed Banger Records var tuffast i stan och man gick ut på torsdagar. - Andreas Bäckman

Deap Vally – En amerikansk rockduo, bildad i Los Angeles 2011. Gruppen består av Lindsey Troy och Julie Edwards och har bland annat samarbetat med The Flaming Lips.

Delta Spirit – En kalifornisk grupp som sysslar med indierock.

Dylan LeBlanc – Country, folk och americana. Har tidigare jämförts med allt från Fleet Foxes till Townes van Zandt.

H.E.R. – R&B/soul-sångerskan Gabriella Wilson, bättre känd som H.E.R., knep i år en Oscar för bästa sång med Fight For You från filmen Judas And The Black Messiah.

Max Bloom – Tidigare medlem i indierock/powerpop-gruppen Yuck är flitig, det här blir hans andra album på två år. För vänner av lagom söt och jinglejanglig gitarrpop.

Shungudzo – En zimbabwisk-amerikansk filantrop, sångare, låtskrivare, skivproducent, gymnast, journalist och reality-TV-personlighet som skapar indiefierad och eklektisk folk, pop och soul med lite retrovibb.

Tom Morello, The Bloody Beetroots – RATM-medlemmen och electrorockarna gör gemensam sak på den här EP:n.

Blandade Artister – Det här soundtracket bär på stora och hyllade namn som Mastodon, Chelsea Wolfe, Denzel Curry, Idles och Soccer Mommy.

Stilla Havet – Förra skivan spelades in på exotiska platser som Paris, New York och Pyongyang. Den här gånget har man inte lämnat Södermalm. Nya samarbeten har istället knutits med en italiensk producent i London och med en rysk designer i Berlin. Det är fortfarande starkt influerat av 1980-talets new wave-band, men på fundamentet av The Cure, New Order och Eurythmics har Stilla Havet byggt vidare på sitt samtida sound.

Bear Garden – På nya EP:n fångar saxofonisten och kompositören Bear Garden musikens stora rörelser i ett minimalistiskt format. Martin Wirén, namnet bakom Bear Garden, låter här sitt åttamannaband vila och ger rum åt duoformatets intimitet, nu tillsammans med pianisten Anton Dromberg. I fyra avskalade kompositioner flyter ljud och ljus samman till ett ambient landskap. EP:n kontrasterar tydligt mot Bear Gardens tidigare album som kännetecknats av komplexa strukturer och stora arrangemang.

Shadi G – Musiken har en R&B/Soulig vibe, med influenser från många olika stilar, inte minst persisk musik där hennes föräldrar kommer ifrån. Hon producerar, skriver och framför sin egen musik, samt släpper genom sitt eget bolag Goldamin Records. DIY så det förslår.

St Henri – "EP:n är en spegling av förra året och att släppa den känns lite som att knyta ihop säcken. Kanske speciellt med Poor Little Boy, som jag skrev tillsammans med Gustaf Norén för snart fyra år sedan. Den blev klar i samma veva som jag skrev de andra låtarna, efter att vi sågs hemma hos Gustaf och spelade in sång och bas. Det är mitt längsta samarbete hittills och det känns fantastiskt att den är klar efter så lång tid."

Polo G – Trap-stjärnan släpper ett nytt album som bär på 20 låtar och gästas av bland andra Nicki Minaj, Pop Smoke, The Kid Laroi och Lil Wayne.

End Of Fun – Den Göteborgsbaserade gruppen skapades ut askorna från numera nerlagda bandet Skuldpadda. Här presenteras kompromisslös krautrock, eller vad de själva kallar drömkraut. Musiken svävar mellan hårt, industriellt och mjukt flytande melodier.

Raghd – Här fortsätter GBG-artisten att utforska ett nytt sound där rappen och R&B:n är kvar, men där hiphop delar scenen med nya ljud. Genom liveinstrument i kombination med samples och 808:s har Raghd och DJ Haydn skapat en värld som drar inspiration från allt mellan den alternativa rocken och Baltimore club music. "Det finns inte riktigt någon tydlig röd tråd – den är lite mer rosa kanske haha – men projektet är väldigt simpelt temamässigt, och har fungerat som någon sorts sammanfattning av de senaste åren. Det är allt från att försöka förstå sig själv bättre, acceptera läget, bli kär, växa upp och slutligen att både förlåta och be om förlåtelse."

Finess – Efter ett 2020 där han bland annat släppt ett otal singlar och ett mixtape släpper Finess nu EP:n Tills Vi Vinner. Fem låtar som gemensamt beskriver känslan att vara på botten men samla sig och till slut vara redo för nya tag i livet. Låten Andas gästas av Malin Christin.

Vera Norea – Är sedan tidigare känd som frontfigur i punkgruppen Hårdgnissel vilka fått stor uppmärksamhet bland annat via “Strage tipsar” i TV4s morgonsoffa. Hårdgnissel har hyllats av punksverige och turnerat med band som KSM3 och Matriarkatet.  Då Hårdgnissel gör rå, direkt och samhällskritisk 70-talspunk så är Vera Noreas något annorlunda även om rösten känns igen.

Sabina Ddumba – Kanske har vi sparat det bästa till sist. Sabina Ddumba sänder ut ett överraskningsalbum med samtida soul och feelgood-pop. Missa inte vår stora omslagsartikel med henne i julinumret!

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA